Geoinžinerija būtų „neracionalu ir neatsakinga“  (0)

Globalaus atšilimo pažabojimas, uždengiant Žemę nuo Saulės spindulių galėtų būti greitas ir pigus, tačiau „neracionalus ir neatsakingas“ be lygiagrečiai vykdomo emisijų mažinimo ir anglies dvideginio surinkimo, pažymima JAV nacionalinės akademijos pranešime apie geoinžineriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teoriškai, privertus Žemę geriau atspindėti šviesą – vadinamoji albedo modifikacija – egzistuojančiomis technologijomis galėtų būti įgyvendinta santykinai paprastai, sakoma pranešime. 1991 m. vos 20 milijonų tonų sieros dioksido išsiveržimas iš Pinatubo ugnikalnio Filipinuose pasaulinę temperatūrą sumažino 0,3 °C trims metams. Panašus žmonių veiksmas, stengiantis apriboti nuo padvigubėjusios anglies dioksido koncentracijos ore kylantį atšilimą, kainuotų „mažiausiai dešimt kartų mažiau, nei pasaulio ekonomikos dekarbonizavimas“, teigiama pranešime.

Bet veidrodžių siuntimas į kosmosą ar sieros dioksido purškimas į stratosferą gali turėti „netikėtų, nevaldomų ir apgailėtinų pasekmių“ globaliam klimatui, sakoma jame. Kitas anglies dvideginio poveikis, tarkime, vandenynų rūgštėjimas, tęstųsi ir jei technologijos taikymas kada nors būtų nutrauktas, staiga kylanti temperatūra galėtų sukelti kataklizminius padarinius.

„Iš Saulės gaunamos energijos kiekio sumažinimo idėjos neturėtų būti įgyvendinamos,“ sako Ralphas Cicerone'as, Nacionalinės mokslų akademijos prezidentas. Tačiau autoriai pažymi, kad to atlikimo technikos turėtų būti tiriamos – bent jau dėl to, kad pasaulis galėtų atsakyti, jei klimato draugovininkai atliktų „nesankcionuotą albedo modifikacijos aktą“.

CO₂ mažinimas

Pranešime žymus skirtumas nuo ankstesnių geoinžinerijos apžvalgų, pavyzdžiui, JK Karališkosios draugijos 2009 m. tyrimo, sako Simonas Nicholsonas iš Amerikos universiteto Washingtone DC. „Karališkosios draugijos remtai idėjai, kad albedo modifikavimas yra savotiškas „planas B“, iš esmės dabar nepritariama,“ sako jis.

Johnas Shepherdas, Karališkosios draugijos 2009 metų tyrimo vadovas, sako: „Sutinku, ši pranešimas kiek griežtesnis, nei mūsų, bet jo žinia yra tokia pati, t.y. labai pritariama tyrimams, bet apie įgyvendinimą svarstyti per anksti.“

Shepherdas pritaria pranešime išsakomai rekomendacijai diskutuoti, kokių tarptautinių tyrimų valdymo struktūrų reikėtų, bei piliečių įtraukimui į sprendimų priėmimą per skaidrų ir atvirą procesą.

Pranešime pabrėžiama, kad geriausias kovos su klimato kaita būdas yra paprasčiausias: apriboti CO₂ emisijas. Gretutiniame Akademijos pranešime taip pat tiriamas kitas geoinžinerijos būdas sustabdyti klimato kitimą, šalinant anglies dioksidą iš atmosferos (carbon dioxide removal – CDR). Šis būdas apima technikas nuo medžių sodinimo ir negilaus arimo kultivavimo žemės ūkyje iki okeanų tręšimo ir tiesioginio cheminio CO₂ šalinimo iš atmosferos.

Pranešime sakoma, kad CDR yra lėtas ir brangus būdas, bet veikiausiai turi mažiau šalutinių efektų, kadangi čia mėgdžiojami natūralūs procesai. Palyginus su albedo modifikavimu, „aplinkosauginės grėsmės santykinai mažos ir iš esmės suprantamos,“ rašoma pranešime, ir daroma išvada, kad „kuo toliau, tuo labiau tikėtina, kad mums reikės įgyvendinti kažkokią CDR formą, kad išvengtume blogiausių klimato kaitos padarinių“.


Fred Pearce
New Scientist № 3008

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: