Praėjusios savaitės geriausi – Higgso bozono analogo stebėjimas superlaidininkuose, paslaptingasis Marso debesis ir vėžio rizika gaiviuosiuose gėrimuose  (0)

Praėjusios savaitės mokslo naujienų apžvalga


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo gera savaitė fizikams, nes bendra Vokietijos ir Izraelio mokslininkų komanda pirmą kartą stebėjo Higgso bozono analogą superlaidininkuose – ši teorija buvo iškelta prieš pusę šimtmečio ir grupei pavyko atlikti eksperimentą įprastoje laboratorijoje. Kita mokslininkų komanda patvirtino superribinių lietaus lašų egzistavimą – pasirodo, daug lietaus lašų audros metu krenta žemyn greičiau, nei jų ribinis greitis.

Kosmoso naujienų skiltyje Marso „debesis“ užminė mokslininkams mįslę – čiurkšlė pasirodė, regis, iš niekur ir mokslininkai dabar kaso pakaušius. Didelė tarptautinė mokslininkų komanda paskelbė apie artimą prasilenkimą per 0,8 šviesmetį – žvaigždė praskriejo per Oorto debesį prieš 70 000 metų. Ir dar šiek tiek susijusi naujiena – tyrėjų komanda identifikavo organines medžiagas naikinantį mineralą ir pažymėjo to pasekmes Marso Curiosity misijai – tai, kad kaitinamas jarositas skaido organines medžiagas, yra problema, kadangi tas pats procesas naudojamas mineralo radimui.

Kitos naujienos: Dutch Windwheel demonstravo energijos inovacijas, tarp kurių buvo ir vėjo turbinos be judančių dalių. Portsmoutho universiteto mokslininkai atrado stipriausią iki šiol natūralią medžiagą – jūrų geldelės dantis. Mažo jūrų gyvūno dantys tokie stiprūs, kad kiti tyrėjai aiškinasi, ar toks dizainas galėtų būti nukopijuotas automobilių ar lėktuvų gamybai. Yale'io universiteto mokslininkų komanda atskleidė dietos ir pasninkavimo priešuždegiminį mechanizmą – taip vyksta, nes β-hidroksibutiratas slopina baltymą NLRP3. O nauji palydovais daryti vaizdai atskleidžia vandenynų rūgštėjimą iš kosmoso – tyrėjai aprašė naujas kuriamas technikas, kurios ateityje leis mokslininkams sekti didėjantį vandenynų rūgštėjimą dėl atmosferoje kylančio anglies dioksido lygio.

Ir galiausiai, jei esate vienas iš milijonų gaiviųjų gėrių vartotojų, naujas tyrimas rodo, kad populiarus gaiviųjų gėrimų ingredientas didina jį vartojančių tikimybę susirgti vėžiu. Dabar atrodo, kad be daugelio žmonių nutukinimo, daugelyje tokių gėrimų yra ir chemikalas, atsirandantis, gaminant karamelinį dažiklį. Gal tai bus pakankama paskata žmonėms jų atsusakyti.


Bob Yirka
phys.org

(10)
(0)
(10)

Komentarai (0)