Kaip skamba lengviausias pasaulyje aerogelis? (Video)  (0)

Kalbant apie aerogelius, tikriausiai nedaug kam kyla klausimas – o kaip jie skamba? O ką sakytumėte, jei tokį klausimą užduotų jums? Kaip akmenukas? O gal visai neskamba? Juk šie į blausų stiklą panašūs dariniai (labai primenantys silikoninį kraiką katėms) didžiąja dalimi sudaryti iš dujų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir nors aerogelio, dar vadinamo „užšaldytais dūmais“, 98,2 proc. tūrio sudaro oras, jis tikrai nėra begarsis orinis objektas. „Youtube“ vartotojas, pasivadinęs „turlian“, įkėlė vaizdo įrašą, iš kurio galima sužinoti, kad aerogelis, krisdamas ant kieto paviršiaus, skleidžia garsą, galbūt kažkiek primenantį keramikos kritimą.

Praėjusio amžiaus ketvirtame dešimtmetyje sukurtas aerogelis – tai sintetinė kieta ir perregima medžiaga. Ji yra sausa ir tvirta, bet ypatingai lengva. Aerogelius naudoja įvairiausios pramonės šakos – nuo kosmetikos iki ginklų. Aerogelis gaminamas skystąjį gelio komponentą pakeičiant dujomis. Tai atliekama taikant procesą, vadinamą superkritiniu džiovinimu, rašo scitechalert.com.

Gelio kietąją dalį gali sudaryti įvairūs junginiai – nuo silicio ir alūno iki chromo ar alavo dioksido. Kitaip tariant, griežtos aerogelio cheminės formulės nėra, bet už tai yra bendra struktūra, kurią reikia sukurti, kad aerogelis pasižymėtų tam tikromis savybėmis.

Nors, priklausomai nuo tipo, aerogeliai yra santykinai tvirti – gali atlaikyti spaudimą, net 2000 kartų viršijantį jų svorį – bet dėl itin mažo tankio (t. y., labai porėtos struktūrą išlaikančios medžiagos) iš tikrųjų aerogeliai yra labai jautrūs. 2000 kartų pačių aerogelių svorį viršijantį spaudimą nesunku pasiekti net nestipriu pirštų spustelėjimu, kuris aerogelio kristalą sutrupintų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai (0)