Kaip mes gyvenome prieš 25 metus: kai kurie dalykai dabar atrodo neįtikėtini

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Simplicity 2015-03-12 19:01
Sunku buvo gal iki kokių 1960 metų, kai TSRS buvo vienas didelis ubagynas. Vėlesniais laikais, jei galvą, o ne kopūstą ant pečių turėjo, tai per kelis metus „susikombinuodavo“ tiek, kad užtekdavo nuosavam būstui didmiestyje. Visi masiškai vogė viską, kas buvo „ne vietoj padėta“ ir darėsi pinigus kaip išmanė. Vyko protu nesuvokiami barteriniai mainai.„Sukosi“ liaudis kaip išmanė, o kyšiai, konjako buteliai ir šokoladinių saldainių dėžės padėdavo rasti išeitį net iš sudėtingiausių padėčių. Sunku tais laikais buvo tik tiems, kurie neturėjo ką pavogti— visokiems mokytojams, bibliotekininkams. Tuos, kuriems vogti neleisdavo moraliniai įsitikinimai, greitai išmokydavo vogti arba pasistengdavo, kad jis pakeistų darbovietę. p.s. Kaip man vienas protingas žmogus sakė: „Prie ruso, „Tauro“ televizorių gamykloj buvo įmanoma per metus bent po vieną televizorių pro šalį pasidaryti. Tereikėjo tik turėti draugų reikiamuose skyriuose.“.
kiesza 2015-03-12 19:38
Kodėl niekas nebėgo per sieną į vakarų valstybes ? Netikiniu, kad įmanoma akli nai uždaryti pasienį, kurio ilgis driekiasi per pusę planetos. Kiek pamenu SSRS demografija vis didėjo vadinasi ištikrūjų niekas masiškai nebėgo. Kodėl jai buvo taip blogai kaip dauguma čia šneka ?
Katė 2015-03-12 19:43
Visi čia kalba apie daiktus, prekes, pirkimą - dar jūs neatsikandot šito? Šliaužiojat po Maximas ir Akropolius ir tempiat kinietišką šlamštą namo. Nelabai kuo skiriatės nuo tų ligonių, kurie šlamštą namuose sandėliuoja ne iš akropolių, bet iš šiukšlių konteinerių. Prekių anais laikais trūko, tikrai. Pagal šalies išsivystymą ir pinigų kiekį žmonių kišenėse nerasti parduotuvėje tualetinio popieriaus tikrai buvo nenormalu. Bet buvo kai kas kitkas, pvz. komunaliniai mokesčiai už butą buvo mažutėliai, o medicina buvo TIKRAI NEMOKAMA! Pvz. prieš kelis mėnesius turėjau pateikti darbovietei medicininę pažymą, tai iš manęs nulupo 30 litų, išrašė kažką iš medicininės bylos, antspaudą ir laisvas! O anais laikais buvau studentu, teko dieną po gydytojus lakstyti ir kiekvienam pristatyti reikalingus analizus, kai gydytojai pasiskundžiau nuovargiu ir spaudimu po fizinio pamokos - iškart siuntimas į klinikas tirtis širdį, ir niekada nei kalbos nebuvo apie jokius mokėjimus nei už bet ką! Dar it nepriklausomybės pradžioje viskas buvo nemokama, bet po truputį, truputį... Dabar už viską mokam ir nesistebim, pamiršom kaip gera buvo tada.
Katė 2015-03-12 19:49
Bėgo, yra labai garsių bėglių, pvz stuardesę nušovę Brazinskai, ar iš laivo pabėgęs Kudirka. Bet laimingi ten jie nebuvo, Brazinskas mirė JAV skurde, Kudirka seniai sugrįžęs į Lietuvą keikia Amerikos žydus. Kad ir garsus Atgimimo laikų dainininkas Vilčinskas - pabėgo, pabuvo, ir po 20 metų sugrįžo.
Gediminas Jurgaitis 2015-03-12 19:59
ir ka tu tuo norejai pasakyti? durniai kurie nevoge? "visokie mokytojai tai cia tipo durneliai, nes dirbo mokykloje o ne karves melze ir pieno pasivogt negalejo..
Simplicity 2015-03-12 20:31
Kaip tu įsivaizduoji pabėgimą į Vakarų valstybes? Sėdai Klaipėdoj į keltą ir po pusės paros išlipi Švedijoj kaip laisvas žmogus? O gal sėdi į autobusą ir po kelių parų jau geri kavą kur nors Miunchene? Su nuosavu automobiliu tu toli nenuvažiuosi, nes visi keliai ir šunkeliai buvo saugomi. Pėsčiam nusigauti iki nedraugiškos kapitalistinio bloko valstybės yra dar sunkiau. Važiuodamas pakeleivingu automobiliu gali pataikyti ant dokumentų patikrinimo— ГАИ (keliukų) postai buvo ant kiekvieno didesnio kelio, o stabdymas dokumentų patikrai buvo normali praktika. Tais laikais visi turėjo būti kur nors registruoti ir mokytis, tarnauti armijoje arba dirbti. Porą dienų nepasirodei darbe ar mokykloj— į namų duris pasibels milicijos įgaliotinis. Jei neras, tai bus paskelbta dingusiojo paieška. Reikia suprasti, kad tuo metu vyko totalus gyventojų sekimas ir kontrolė. Valdžia bijojo ne tiek pabėgimų, kiek galimų bandymų įvykdyti politinį perversmą. Tais laikais nebuvo interneto, mobiliųjų telefonų, negalėjai susigalvojęs paskambinti į užsienį ir pasiklausti kaip ten oras. Visi į užsienį keliaujantys laiškai ir telegramos buvo perskaitomi, buvo klausomasi telefoninių skambučių. Jei KGB suuos, kad ruošiesi pabėgimui, tai apkaltins Tėvynės išdavimu. Prie Stalino už tokius dalykus šaudė, o vėlesniais laikais teismai jau tik skirdavo ilgus metus kalėjimo. Geresnėj padėty buvo tie, kurie gyveno netoli sienos su kuria nors iš „nedraugiškų“ kapitalistinių šalių (pvz., kur nors Sankt-Peterburgo srity). Tokiems pabėgti buvo lengviau, nes „tereikėjo“ nepastebėtam pereiti sieną ir prisiduoti artimiausio miesto ar miestelio valdžiai. Jei bėgliams pasisekdavo, tai apie jų pabėgimą niekas taip ir nesužinodavo, nes nuo tarybinio žmogaus tokia informacija buvo slepiama. Nesėkmės atveju— bėglį nušaudavo arba uždarydavo į kalėjimą, bet apie jo niekšingą poelgį pranešdavo per visas masinio informavimo priemones. Trečia bėglių grupė— kultūros ir politiniai veikėjai, kurie išvykę į svečias šalis pasiprašydavo politinio prieglobsčio.
Hmz 2015-03-12 20:36
Kažką painioji. Vilčinskas emigravo maždaug 1995 metais, kai Tarybų sąjungos nebebuvo.
Shinigami 2015-03-12 20:39
http://genocid.lt/Leidyba/10/agne.htm
- 2015-03-12 20:43
Jis nepainioja, o tyčia spangsta, nes prie SSRS jis gerai gyveno, o dabar jam „nieko NEMOKAMAI“ neduoda. Žmogelis atsisako suprast, kad nemokamų gėrybių nebūna.
Simplicity 2015-03-12 20:52
Ei, „nešti“ ir vogti yra du skirtingi dalykai. Vogti, tai čia kai iš kito žmogaus ką nors nugvelbi (blogas poelgis), o „nešti“ buvo normalus ir emociškai neutralus dalykas, nes nešami daiktai buvo valdiški (t.y.— niekieno). Mokytojai namo nešė tik sąsiuvinius taisymui ne dėl to, kad durneliai, o dėl to, kad nebuvo ką namo iš tų mokyklų „nešt“. (Pieštukų, kreidos ir kalkių į namus dėžėm gi netempsi... ) Jei būtų buvę ką vertingo iš mokyklų „nešt“, tai būtų maišais tempę ir su kitais barteriniuose mainuose dalyvavę. p.s. Asmeniškai yra tekę girdėti ir tokių padejavimų, kai brandaus amžiaus žmogus sielojasi „jog buvo durnas, kad nors ir galėjo, bet nieko namo „nenešė“, nes tie kas nešė— ir mašinas tais laikais be eilių nusipirko, ir turto nemažai užgyveno“.
Katė 2015-03-12 21:40
Tai savaime aišku, kitaip jis negalėtų būti ATGIMIMO laikų dainininkas, ar ne? Tiesiog noriu pasakyti, kad tada (vieni anksčiau kiti vėliau) išbėgę žmonės užjūriuose nepritapo.
SaMaras 2015-03-12 22:26
Vieni pritapo, kiti nepritapo.. ką galvoji per sieną perėjai.. visi tavęs laukia išskėstom rankom su milijonu dolerių ir pirmyn į šlovingą kapitalizmą. Net jeigu tavęs ir negrąžino namo į didžiąją tėvynę.. dabar bet kuriam lietuvoje reikėtų pradėti gyvenimą nuo 0 be jokių santaupų, be pažinčių, be jokių rekomendacijų kokioj tarkim arabijoj ar kinijoj kaip sektųsi? (kažkas prasimuštų, bet daugumai būtų šakės dėl mentaliteto, kultūros ir ekonomikos skirtumų..)
Marius.brn 2015-03-12 23:30
Kokias teises tada turėjai perbėgęs į kitą pusę? Jokių. Šiandien po Europą gali laisvai keliauti su visom socialinėm garantijom. Tad kas turėjo giminių ir galimybių, tikrai keliavo, bet neturėdamas jokių ryšių, kur tu keliausi? O juo labiau, ką žmonės tada žinojo ir galėjo pasiskaityti/pamatyti/palyginti kaip žmonės gyvena?
Arns 2015-03-13 00:30
. Išskyrus Suomiją ir Turkiją į kitas valstybes buvo absoliučiai nesaugu ir sunku patekti, nes siena su Indija susisiekia Kašmyro regione kur kariavo (ir dabar įtampa) Indijos ir Pakistano kariuomenės, Afganistanas žinome jog nuo pat 1979 m. vyko karas, Iranas vėl atskiras reikalas, iki islamo revoliucijos 1979 m. tai buvo amerikiečių protektorato valstybė ir su Iranu buvo ruošiamasi kariauti, po revoliucijos, nuo 1980 iki pat 1988 m. vyko Irako-Irano karas... Pridėkim, kad Turkija buvo NATO narė,tad tas smulkus ruoželis Kaukazo kalnuose nebuvo jau toks pamirštas...
HardAxe 2015-03-13 08:44
sienos buvo tikrai neblogai saugomos, už bandymą pabėgti gaudavai straipsnį "tėvynės išdavimas", 20 metų belangėje. Saugoma buvo ant tiek, kad baltijos jūroje negalima buvo plaukioti su pripučiamais čiūžiniais arba lastais - kad neperplauktum į švediją.
wizby 2015-03-13 10:16
Kai tamstos laikrodis pieno riebumą 25 metus rodė, tai tik grietinės indelius skaičiuoti ir beliko... Grietinė yra išvestinis produktas, pasižiūrim į žaliavos (pieno) kaina, pridedam darbo sąnaudas, klausimų kilti nebeturėtų daugiau. O gal tamsta turite utopinę idėją, kaip pardavinėti grietinę po 10 euro centų ir mokėti darbuotojams 800 eurų atlyginimą konkuruojant natūralios rinkos sąlygom?
wizby 2015-03-13 10:25
Taip. Kaimiečiu gimei, kaimiečiu ir mirsi.
wizby 2015-03-13 10:31
http://lt.wikipedia.org/wiki/Dempingas skaityti tol, kol suprasite ką rašo!!!
SaMaras 2015-03-13 10:50
Kaimietis ne gimimo vieta o gyvenimo būdas.. bijau, kad kažkas mirs būdamas didesniu kaimiečiu už mane
bala 2015-03-13 11:01
kiek ten būdavo tos grietinės sloikelyje, 100g? O lygini su 450g indeliu? Tai pasidaugink iš 4.5 tuos 615 indelių.