Kaip mes gyvenome prieš 25 metus: kai kurie dalykai dabar atrodo neįtikėtini

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2015-03-13 12:44
Man atrodo ten budavo 200g grietines. O paskutiniu laiku pas mus jau po 400g fasuoja.
Katė 2015-03-13 13:25
Ko jūs čia su ta grietine,geriau lyginkit komunalinių paslaugų kainas. Menu jog už bendrabutį teko mokėti 3 rublius, o žiemą radiatoriai tokie karšti būdavo, kad ranką atitraukdavai prilietęs. Trys rubliai iš 200 rublių algos!, studentai tegul parašo, kiek jie dabar už bendrabutį moka. Iš vis, jei kažkas sako, jog anais laikais jam buvo geriau, vadinasi jam tada tikrai buvo geriau, kam kvailai ginčytis? Maldeikienei geriau dabar tai ji rašo, kad jai geriau dabar.
Katė 2015-03-13 13:40
Vaikai, jūs stenkitės labiau mokytis. O tai vaikigalis kontrargumentu nemokamai medicinai pastato... dempingą. Ir dar siūlo skaityti, kol suprasiu! Mokytis, mokytis ir mokytis dar tau - kaip sakė comrade Leninas. Gerai dar jog viešų, nemokamai asfaltuojamų ir valomų kelių nepriskyrei dempingui. Ypatingai mokykloje nesimokiusiems paaiškinsiu savo mintį apie mediciną: anoji, socialistinė vargšų Lietuva biudžeto lėšomis sugebėjo išlaikyti visiškai nemokamą, visiems prieinamą ir labai gerą aniems laikams medicinos lygį; dabartinė Lietuva dešimt-šimtą kart turtingesnė biudžetu už aną - to kažkodėl neišgali.
Simplicity 2015-03-13 13:50
Sibire siurbė naftą ir dujas, kasė deimantus, brangakmenius, tauriuosius ir netauriuosius metalus. Visa tai buvo parduodama į Vakarus, o gauti pinigai buvo sukišami į karinę pramonę ir paskirstomi regionams. Būtent dėl tų valstybinių dotacijų viso ko kainos buvo juokingai mažos, pati gamyba neefektyvi, o parduotuvėse amžinas vienokių ar kitokių prekių deficitas. Šiandien Lietuvoj irgi galėtumėm pasiūlyt praktiškai nemokamą centralizuotą šildymą, bet pradžiai reikia Lietuvos teritorijoje rasti kelis dujų ir naftos telkinius, kurių per ateinančius 3000 metų nepajėgtumėm išpumpuoti.
PupuDede 2015-03-13 14:30
Buvo pliusu ir minusu tais laikais. Mokslas nemokamas. Dirbdavai tai ir butą gausi. Gydymas nemokamas. Komunalianiai juokingi. Kad koks bebūtum lepšis vistiek darbą gaudavo.
immortallt 2015-03-13 15:06
Mokslas ir dabar nemokamas, protingiems. Dirbi ir dabar butą gausi. Gyvensi ne susispaudęs, o kiek gerai norėsi. Dar nusipirksi kada nori ir kokią nori mašiną. Gydymas ir dabar nemokamas. Bent jau turint omeny, kiek tais laikais nuo tavo algos realiai pasilikdavo valstybė. Komunaliniai irgi gali būti nemokami. Pakelkim mokesčius dvigubai ir bus tau nemokamas šildymas. Dabar irgi visi lepšiai darbą gauna. Va, šiandien du žmonės atsisakė darbo praėję konkursą - studentai, dirbti už vidutinę algą pagal jiems patogų grafiką. Dar viena šią savaitę atsisakė dirbti, nes nesusitvarko su excel'iu. Kas nori, tas gyvena daug kartų geriau. Kiti tingi kažką daryti ir kaltina kitus.
vytautas50 2015-03-13 15:47
Simplicity 2015-03-13 16:02
Koks skirtumas kiek tu tais laikais tų rublių uždirbai, jei vis tiek nėra ką už juos pirkt? Žirneliai, majonezas, mandarinai— tik per šventes, ir tik po kelis indelius. Parduotuvių lentynos tuščios ir t.t., ir panašiai. Galiausiai, kas tie 200 rublių, kai naudotas „žigulys“ keliolika tūkstančių rublių kainavo, o pagal paskyra gauti, tai čia jau labai didelė loterija, kai ant vienos gamyklos išrašomi 5 automobiliai (direktoriui, buhalteriui, porai inžinierių ir vienam darbininkui (iš kokių 400)). Vienžo, suprasčiau tą burbėjimą dėl dabartinės santvarkos tik tuo atveju, jei pašonėj tebeturėtumėm Tarybų Sąjungą, kur kondensuoto pieno upės teka, benzinas kainuoja kapeikas, o šildymas yra beveik nemokamas. Tik reikalas tame, kad ta Tarybų Sąjunga jau prieš gerus 20 metų sugriuvo, o naujai atsiradusios Rusijos Federacijos prezidentui dar ir teko humanitarinės pagalbos maistu paprašyt.
immortallt 2015-03-13 16:07
oho, jau 200 rublių alga buvo ką čia, tebūnie 2,000 rublių alga! Valgydavo visi jautienos kepsnius, ikrą ir bananus kiekvieną dieną! O radiatorius pleškino, nes už dujas mokėti reikėjo. Ai, dar ekonomika irgi nesugriuvo bei nebuvo suvalgyta iš vidaus. Bet čia ne esmė (analogas šeimoje, parduodi savo NT, išsinuomoji, labai gerai metus pagyveni ir su kuo lieki?) Bet degradų atsiranda tai tikrai. Žodžio ir balso teisę reiktų peržiūrėti. Vytautai, studentai, kurie kažko siekia, dirba bent nuo ketvirto kurso. Tie, kurie inksčiau, aišku pradeda dirbti po poros metų nuo baigimo, nes darbų nėra. Kodėl samdom studentus? Nes nereikia aukštos kvalifikacijos specialistų, bet reikia su bazinėm žiniom. Aukštos kvalifikacijos darbus atliekam patys įmonės viduje. Tuo tarpu studentai gali įgyti patirties dar studijų metu. Turbūt todėl man nereikia inkšti, kaip blogai ir galiu sau leisti pasilepinti valgyti brandintos jautienos steikus, kurios kilogramas kainuoja 20-30 eurų. Dar papildant, Rusijoje dabar pensijos bei minimumas keliskart mažesnis, šildymas kainuoja panašiai, maistas brangesnis. Pigi tik degtinė, cigaretės ir kuras. Bet ai, ką čia. Lyginam nesulyginama, kaip buvo gerai, kol dar buvo ką pravalgyti. Kalinio mentalitetas, kai gaudamas puikius gražius namus, jis juos išparduoda dalimis ir kol yra ką ardyti, tol džiaugiasi, kokia gera santvarka. Kai išardo namą, nori naują ardyti.
Katė 2015-03-13 19:15
Aš buvau studentas tada, gavau 40 rublių stipendiją, paskui ir algą. Nebuvo lengva vien su stipendija, bet gyventi galima buvo, beje, ar dabartiniai studentai stipendiją iš vis gauna?
immortallt 2015-03-13 19:33
Gauna. Už ją tiek pat nieko negalima nusipirkti.
- 2015-03-13 19:52
Aš gaudavau 315 Lt, 115 Lt už baraką, 200 Lt likdavo mėnesiui gyvavimo, įskaitant internetą, telefoną, transportą. Tas buvo 2004 - 2008 metais, kai litas brangesnis buvo. O jūs ten ką gaudavot už 40 rublių?
Kirtiklis 2015-03-13 20:04
Kada išlipsi iš 20a? Net sunku patikėti kad dar yra tokių tamsių žmonių kurie nežino elementarių dalykų.
vytautas50 2015-03-13 20:40
X-log 2015-03-13 21:05
50% už studijas moka nebent riomeryje, arba tu čia įtrauki ir DVF. O universitetas ne tiek duoda žinias, kiek suteikia galimybe jas gauti, reik tik norėti. Tačiau jeigu nori, kad kaip mokykloje visko mokintų - visada yra kolegijos.
vytautas50 2015-03-13 21:40
Simplicity 2015-03-13 21:52
vytautai50, jei jau taip gerai anais laikais buvo, tai ko į tuos laikus neišsikraustai?
vytautas50 2015-03-14 08:50
Shinigami 2015-03-14 09:21
Jau kuri laiką norių paklausti tu "jis" ar "ji". Slapyvardis su moterišką galūne, bet į save kreipiesi su vyrišką galūne. Kiti mačiau į tave kreipiasi su moterišką galūnę. -------------------------------------------------- Ką jus čia lyginate? Komunizme kainos neegzistuoja, tai kaip jas galite lyginti su normaliomis kainomis? Komunizme kainų nėra yra tik vertės kurias nustatinėja centrinė valdžia neatsižvelgdama į ekonominius faktorius. Dėl ko vertė dažnai būdavo mažesnė nei sąnaudos produkto pagaminimui (o skirtumą padengdavo iš valstybės biudžeto). Todėl jus lyginate du visiškai nesulyginamus dalykus. Jei kalbame apie nemokama mokslą tai galima kalbėti tik apie mokyklą, o ne aukštąjį mokslą. Dabar taip pat mokslas nemokamas, mokykloje (tik komunizme sutaupydavo nes reikėjo mažiau metų mokytis mokykloje). O aukštasis mokslas taip pat buvo ne visiems, nes aukštos kvalifikacijos asmenų sovietmečių nereikėjo daug. Kiek procentaliai baigusių mokyklą dabar stoja į aukštąjį mokslą, o kiek anais laikais? Bei taip pat negalime tiesiogiai jų lyginti, nes anais laikais visi baigę dirbdavo sovietų sąjungoje (nes pabėgti buvo sunku ir rizikinga), o šiais laikais baigę aukštąjį mokslą varo braškių skinti į Angliją. Sovietmetis patyko tik pavydiems, tingintiems dirbti arba nesugebantiems dirbti asmenims. Nes tais laikais saves išlaikyti nereikėjo. Nes tave išlaikydavo kiti. Dabar tie kiti nebe išlaiko tinginių, o viską skiria tam kad patys gyventu geriau. Todėl atsiranda socialinė "nelygybė", reikia pačiam pradėti sukti galvą kaip išgyventi ir nežmoniškas pavydas tiems kurie sugeba gyventi geriau.
enjoy.slurm 2015-03-14 10:37
Katė tai įdomus gyvis Homo Sovieticus hermafroditas kažkoks tai. Beje, prie išsvajotosios Putino Rusijos tokiems būtu uždrausta viešai reikštis Džiaukis Kate, kad gyveni laisvoj šaly.