Kas, jeigu V.Putinas mirė ar nušalintas nuo valdžios? 3 galimi scenarijai, kas vyks toliau  (10)

Visą savaitę sklinda kalbos apie tai, kas iš tiesų galėjo nutikti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Tarp versijų minima net ir tai, kad Rusijos prezidentas galbūt mirė arba įvyko perversmas. Sklandant nežiniai, businessinsider.com nagrinėjo, kokie trys įmanomi scenarijai, jeigu V.Putinas staiga dingsta iš politinio Rusijos gyvenimo.Visą savaitę sklinda kalbos apie tai, kas iš tiesų galėjo nutikti Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Tarp versijų minima net ir tai, kad Rusijos prezidentas galbūt mirė arba įvyko perversmas. Sklandant nežiniai, businessinsider.com nagrinėjo, kokie trys įmanomi scenarijai, jeigu V.Putinas staiga dingsta iš politinio Rusijos gyvenimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Konstitucinis scenarijus


Formaliai Rusijoje turėtų būti vadovaujamasi Konstitucija, jeigu prezidento pareigas einantis asmuo staiga nebegali užimti šio posto. 92-asis Rusijos Konstitucijos straipsnis numato, kad jeigu prezidentas negali eiti pareigų, jį laikinai pakeičia premjeras. Nauji prezidento rinkimai turėtų būti surengti per tris mėnesius.

Laikinai prezidento pareigas einantis asmuo negalėtų paleisti Dūmos, surengti referendumo ar keisti Konstitucijos.

Taigi, pagal šį scenarijų į Kremlių sugrįžtų Dmitrijus Medvedevas, kuris bent jau trims mėnesiams taptų naujuoju-senuoju Rusijos vadovu iki tol, kol įvyks rinkimai.

Susitarimo scenarijus


Žinoma, toks teisėtas valdžios perdavimas Rusijoje sunkiai įsivaizduojamas.

Sovietiniais laikais komunistų partijos sunkiasvoriai politikai kaudavosi užkulisiuose dėl įtakos ir to, kas užims svarbiausią postą. Jie susitardavo, kas taps naujuoju šalies vadovu.

Žlugus Sovietų Sąjungai ši tradicija mažai tepakito. Borisui Jelcinui nusprendus atsistatydinti buvo pasiektas susitarimas, kad į valdžią ateis Vladimiras Putinas, nors nemažai kam tai tapo nemenka staigmena. Tam tikslui buvo pasitelkti finansiniai, administraciniai, žiniasklaidos ištekliai.

Tačiau B.Jelcino vidinis ratas tuo metu, nepaisant susiskaldymo, turėjo laiko privalumą, kad priimtų jiems geriausią sprendimą.

Be to, šis ratas aplink B.Jelciną jau turėjo patirties, kuomet 1996 metais prezidento rinkimų metu su stambiausiais oligarchais buvo pasiektas susitarimas, kad bus perrinktas tuo metu vis mažiau populiariu tampantis B.Jelcinas.

Konflikto scenarijus


Tačiau kas bus, jeigu šio susitarimo nepavyks pasiekti?

Šalį valdant V.Putinui, visa politinė sistema tapo sukoncentruota ties pačiu prezidentu, būtent jis asmeniškai pasiekdavo skirtingų konfliktuojančių pusių balansą. Ir jis neabejotinai slopindavo bet kokias diskusijas apie tai, kas galėtų nutikti Rusijoje jam pasitraukus iš posto.

Iki šiol V.Putino vidiniame rate susiskaldymai buvo beveik nepastebimi, tačiau Ukrainos įvykių metu tai išryškėjo ir tapo dar geriau matoma po Boriso Nemcovo nužudymo.

„Dabar konfliktas tarp klanų tapo labai intensyvus, – sako žurnalistas ir analitikas Rafas Šakirovas. – Akivaizdu, kad skirtingos grupuotės juda priešingomis kryptimis“.

Tapo akivaizdi priešprieša tarp „vanagų“, kurie tapo dominuojantys Rusijos agresijos Ukrainoje metu, ir „liberaliosios grupės“, kuri siekia vystyti liberalesnę ekonomiką.

Pirmoji grupė itin aršiai pasiryžusi ginti užimamas pozicijas. „Ši grupė supranta, kad bet koks normalizavimas jiems reikš galbūt ir ne pasaulio pabaigą, tačiau užimamų pozicijų praradimą, – teigia jis. – Jie negali rizikuoti prarasti šią kone begalinę jėgą, kurią turi dabar“.

Politikos analitikas Maratas Guelmanas irgi mano, kad konfliktas yra realiausias scenarijus. Anot jo, tai yra „žmonės, kurie patyrė, kas yra nebaudžiamumas, kurie žino, kad turi teisę pažeisti įstatymus, žudyti“.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(8)
(18)

Komentarai (10)