Pramiegojusiems šiaurės pašvaistę – dar viena galimybė  (2)

NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) portale, kuriame nuolat atnaujinama informacija apie artėjančias magnetines audras, skelbiama, kad šiuo metu nuo Saulės link Žemės vėl keliauja elektringųjų dalelių plazmos srautas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis kovo 28 dienos naktį turėtų sukelti 5 Kp lygio magnetinę audrą.

Kovo 17-osios vakarą ir 18-osios naktį lietuvių stebėta šiaurės pašvaistė buvo sukelta galingesnės magnetinės audros, tačiau likus kelioms dienoms iki reginio prognozės buvo panašios kaip ir šį kartą – vidutinio lygio magnetinė audra (~5 Kp).

NOAA portale teigiama, kad tiksliai nustatyti magnetinės audros lygį yra sunku, dažnai pasitaiko, kad plazmos srautui pasiekus Žemę audra pranoksta mokslininkų prognozes (kaip buvo kovo viduryje).

Norėdami įsitikinti, ar artėjantį savaitgalį galėsite grožėtis dar viena pašvaiste, šeštadienio naktį (apie 2 val.) turėtumėte sekti magnetinės audros lygį šioje svetainėje. Jei nurodomas Kp skaičius bus 7 ir didesnis, galite skubėti į lauką – dangų nušvies pašvaistė.

Taip pat galite stebėti šią prognozę, kurioje informacija pateikiama žemėlapyje ir atnaujinama kas 30 minučių.

Šiaurės pašvaistė susidaro Saulės vėjo elektringosioms dalelėms susidūrus su Žemės atmosferos dalelėmis. Raudona ir žalia spalvos pašvaistėje regimos, dėl azoto ir deguonies molekulių jonizacijos. Esant stipriam elektringųjų dalelių plazmos srautui poliarinė pašvaistė gali būti matoma ir netoli atogrąžų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: dliekis.lt
dliekis.lt
(63)
(4)
(59)

Komentarai (2)