Pirmasis komercinis produktas iš grafeno – jau šiemet!  (0)

Lemputės, pagamintos iš neįtikėtinų savybių turinčios medžiagos grafeno, pardavime pasirodys jau šįmet. Žadama, kad jos bus ryškesnės, pigesnės ilgaamžiškesnės ir naudos dešimtadaliu mažiau energijos nei pačios geriausios LED lemputės, rašo Sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pritemdoma lemputė turi gijos formos šviesos diodą (LED), kuris dengtas grafenu – vos vieno atomo storio medžiaga, kuri 200 kartų tvirtesnė už plieną, itin lanksti ir be galo laidi. Jeigu viskas vyks pagal planą, tai bus pirmasis rinkas pasieksiantis komercinis produktas iš grafeno. Elektros lemputės tokios taupios yra dėl grafeno laidumo, skelbia kūrėjai iš Mančesterio universiteto Didžiojoje Britanijoje. Čia medžiaga ir buvo atrasta 2004 metais. Už ją buvo skirta ir Nobelio premija. Šiuo metu lemputės gamyba užsiima dukterinė bendrovė „Graphene Lighting“. Lemputės kaina turėtų būti mažesnė nei 20 dolerių.

„Elektros lemputė iš grafeno mums parodo, kad grafeno produktai tampa realybe praėjus vos daugiau nei dešimtmečiui po to, kai grafenas pirmą kartą buvo izoliuotas. Tai, kalbant moksliniais terminais, yra labai trumpas laiko tarpas, – pranešime spaudai cituojamas Mančesterio universiteto pavadutojas Colinas Bailey'us. – Ir tai tik pradžia. Mūsų partneriai ieško įdomių pritaikymo būdų. Visi jie buvo pradėti čia, Mančesteryje.“

Dešimtadaliu sumažinti energiją mūsų namuose yra ambicinga pradžia, tačiau pritaikymo būdų yra ir daugiau – nuo dvigubai efektyvesnių saulės elementų iki mažesnių tranzistorių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(75)
(3)
(72)

Komentarai (0)