Skalūnų dujų gavyba: atskleista tikroji mistinio skysčio sudėtis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Paramotoras 2015-04-08 12:03
O tai etilengkikolis sveika ir sKanu. Kodel ne propilen gkikolis
immortallt 2015-04-08 12:19
Etilenglikolis - biologiškai besiskaidantis produktas
Katė 2015-04-08 12:31
Na? Kas galėtų paaiškinti, kodėl ši nesąmonė iki šiol vis dar taip stumiama? Dujų pačiai Lietuvai nereikia - dujos keičiamos biokuru ir suvartojimas taip stipriai mažėja, kad garsusis „Indepependense“ jau niekur neiškiša savo brangių dujų Lietuvoje, nereikia jų ir mūsų kaimynams, dabar desperatiškai bandys jūroje kažkam parduoti. Juokas pro ašaras... Gal komercinis išgavimas su tikslu parduoti pasaulinėje rinkoje? Bet tam reiks tūkstančių gręžinių, o žemaičiai kur gyvens? Rezervatuose? Pagaliau dujų pasaulyje netrūksta, visi ramūs dėl jų 200 metų į priekį, tada gal mes ruošiamės pardavinėti dujas žemiau savikainos, kaip darėme su atominės elektrinės elektra Baltarusijai?
hamann 2015-04-08 12:45
ką žinau, labai nesigilinus: Tukstančiai naujų darbo vietų Užsienio investicijos Eksportas Ekologija Nepriklausomybė nuo tavo taip mylimo urodo iš rusijos Esamus resursus reik naudoti.
Nojus 2015-04-08 12:52
50 ml ETILENGLIKOLIO -MIRTINA dozė.O juk niekas neduos garantijos,kad skalūnų paieškos zonoje nebus niekada žemės drebėjimų,kurių metu būtų pažeistas vamzdžių hermetiškumas.
- 2015-04-08 12:53
Ot klykimas dėl kelių gręžinių. Iškas penkis, pamatys, kad špyga, ir baigsis tie skalūnai. Be to, nustačius, kiek ir ko yra, tada jau galima galvoti, ar siurbti, ar jau nebe.
- 2015-04-08 12:54
Ei, bandei gerti antifrizą? Ne? O naudoji? Baisu? Gi ten ETILENGLIKOLIS, kurio 50 ml yra mirtina dozė!
Niemand 2015-04-08 13:10
Šiaip jau etilen glikolis mažai toksiškas ir plačiai naudojamas buityje. http://www.ligos.lt/lt/terminai/etilenglikolis/729/ http://en.wikipedia.org/wiki/Ethylene_glycol Jei kažkiek ir pakliūtų į geriamąjį vandenį, tai būtų labai labai mažas kiekis, nė iš tolo nepakankamas apsinuodijimui.
lizunas 2015-04-08 14:01
Kaip mums per vairavimo teoriją pasakojo, jei į burną kažkaip netyčia pateks antifrizo, išgerkit 100 gramų degtinės
immortallt 2015-04-08 14:53
Vamzdynuose slėgio neliks, tad į viršų dalis iškilti galėtų nebent stipriai sukilus slėgiui apačioje, bet klausimas kokia maža dalis iškiltų iki mineralinių vandenų, kas yra beveik 2km aukščiau. Negana to, dauguma medžiagų yra biologiškai skaidžios, tad su laiku jos taps inertinės. Geriau mažiau zyskit ir pradėkit savo 400kg/metus atliekas išrūšiuoti. Šitos šiukšlės daug daugiau užteršia aplinką ir ne teoriškai, o praktiškai jau teršia dešimtmečiais. Tūkstančių Lietuvoje nereiktų. Ne tokie plotai. Taip pat kaip minėjo finansinės priežastys. Nes su tokiu požiūriu kam reikia, tai tuoj neliktų nė vienas darbo vietos.
kestutisz 2015-04-08 15:39
Na čia kaip pažiūrėsi - 0,5% lyg ir nedaug, bet pvz Baltijos jūros duskingumas kiek ten vidutinis, apie 1% viso labo, bet jau nelabai vartojimui tinkamas... Ne procentai, o absoliutūs kiekiai būtų įdomiau, pvz kiek konkrečiai tos chemijos bus supilta bandomajama gręžinyje, kad pasimatytų rezultatas - verta eksploatuoti ar ne? Tikiu, kad antifrizo gatvėse išlaistoma dar daugiau, bet gal galiu turėti truputį vilties kad iki gręžinių lygio nenubėga? ;)
PupuDede 2015-04-08 16:23
Kada išpili ant žemės cisterną su nafta puikiai matyti. Dabar supilkime giliai žemėja kad ir 100 cisternų niekas nematys niekas nežinos. Aišku gal bijome kaip beraščiai raganų?? Bet matyti kad straipsnis užsakytas. TICHĖ“ – unikalus vidutinės mineralizacijos natūralus mineralinis vanduo, išgaunamas maistui skirtais plieno vamzdžiais iš 689 m gylyje esančio šaltinio. Straipsnyje minima tik iki 300 metrų vanduo. Teisingas vienas komentaras mums aiškina kad tik 0,5 % o čia gal kelios tonos to marmalo suleis o gal ir dar daugiau??? Po 30 metų geriama vandenį gal brangiau pardavinėsim nei nafta.
Shinigami 2015-04-08 18:08
O tu žadi gerti ta skisti iš tos cisternos? Tai kam tu jį gersi iš cisternos jei taip jo bijai? 0,5% bus į skalūnus leidžiamame skystyje. Kuris realiai neturį šansų pakilti iš 3km gylio iki žemės paviršiaus. Nors skysčių apykaita ir vyksta tai trunka ne viena tūkstantmetį (kol iš tokio gylio pasiekia paviršių). Bei kol tas vanduo pasiekia paviršių, jo cheminė sudėti būna smarkiai pasikeitusi. Nes pradinės medžiagos buvusios jame, reaguoja su uolienomis pro kurias jis teka ir lieka tose uolienose. Tuo tarpu kitos uolienos ištirpsta tame vandenyje ir jį mineralizuoja (todėl gylei esantys vanduo ir netinka gėrimui, nes yra per daug mineralizuotas). Todėl hidraulinio skaldymo skysčio išsiliejimas į žemės paviršių iš 2-3 km gylio yra tiesiog absurdiškas. Kaip ir minėjo straipsnyje, jei ir išsilietu tas skystis į aplinka tai butu iš saugojimo cisternų arba nesandaraus gręžinio. Kad gręžinys bus nesandarus taip pat mažai tikėtina, bei nuotėki galima greitai pastebėti. Jei išsilies cisterna, tai jį atsiskies su gruntinių vandenių (kurio yra labai, labai daug ir dar jis yra tekantis, kaip vanduo iš krano). Todėl teršalų koncentracija iš vis išnyks. Bei dali tu 0,5% cheminių medžiagų sudaro ir taip gamtoje aptinkamos medžiagos, rūgštys kurios bus neutralizuotos žemėje esančių karbonatų. Todėl tavo indų plovimas su indu ploviklių gamtą teršia labiau nei viena išpilta cisterna to cheminio mišinio.
Shinigami 2015-04-08 18:13
Ir vėl meluoji? Kur žadama ieškoti skalūnų? O kur yra tichės gręžinys? Ar ten vienoda geologinė sandara?
Arns 2015-04-08 18:25
Shinigami, truputi pamiršai paminėti jog tavo pasakojamos tiesos daugiau teorinės, praktiškai viskas priklauso nuo konkrečios vietos sąlygų. Be to hidraulinio skaldymo metu sunaudojama labai didelis kiekis vandens, tad didelė dalis sugrįžusio būtu sandėliuojama atviruose dirbtiniuose telkiniuose. Juos valyti nėra taip paprasta, nes Lietuvoje tikrai ne kiekvienas miestelis turi tokias sistemas, jau nekalbant apie laisvus pajėgumus susidoroti su milžiniškais kiekiais ar išvalyti labai kenksmingas chemines priemaišas. Taip pat nereikia apsimesti jog natūraliai randama medžiaga yra nepavojinga ir ji lengvai išnyks. Čia vėl priklauso nuo sąlygų ir konkrečių kiekių. Elementariai ta pati druska nėra pavojinga, bet jūros vandeniu palaistyk augalus ir pamatysi kas atsitiks. Mes proceso metu kalbame ne apie šimtus kilogramų, o apie dešimtis tonų medžiagų, ir visiškai apeinamas klausimas kas ir kaip greitai po visko su jomis bus padaroma. (elementariai, kiek panaudotas vanduo bus sandėliuojamas iki išvalymo, kokios priemonės būtu naudojamos įvykus avarijai, kokia žala ir pavojai kiltu jei išsilietu X% medžiagų ir t.t.)
karol 2015-04-08 20:55
Toks jausmas, kad nematoma kas svarbu. Na taip ten chemikalai, kurie gali uztersti aplinka. Taciau jeigu darbai butu atliekami tvarkingai nieko blogo neatsitiktu. Juk kiek metu veikia Mazeikiu nafta, butinges terminalas, Achema, Ingalinos atomine, ten gi visada buvo didele rizika, kad gali atsitikt avarija ir padariniai butu ziaurus. Bet kaz kodel niekas nekelia problemu. Kaip su dujom, manau, yra daugiau naudos negu zalos, o rizika yra minimali.
Arns 2015-04-08 21:12
karol, tu bandai sulyginti nesulyginamus dalykus, kaip sakykim širdies operacija ir kojų depiliacija. Visos tavo išvardintos įmonės gamtai nieko nedaro (tiksliau jau išgautus resursus perdirba) ir tame procese yra pilnai aiškūs procesai kas kur perdirbama, gražinama, išvaloma, atsitikus nelaimei kas ką darys. Skalūninių dujų ieškojimo procese aptariamos tik dvi temos: dujos kaip dujos ir kas nesutinka dėl dujų, tas gazprom agentas. Nors kaip tik, jei bus pradėta jų gavyba, čia bus stambiausia Lietuvos žemės gelmių intervencija ir eksplotacija, taip pat palies dideles kraštovaizdžio teritorijas, galiausiai bus neriboto dydžio teritorijoje naudojama daug cheminių medžiagų. Visai normalu, kad tiek pačiai Lietuvai tiek ypač vietiniams gyventojams turi būti pateikti aiškūs atsakymai. Kas ima tik pinigus ir negalvoja apie ateitį, smarkiai nukenčia, pilna besivystančio pasaulio šalių nukentėjusių nuo įvairių tarptautinių kompanijų. jei ko neišsiaiškinai ir nesusiderėjai, jos papildomai iš savo kišenės neprisidės, geriau advokatams išleis tuos pinigus.
kionig 2015-04-08 21:18
Vėl kaimiečiai (runkėliai) su šakėmis ir plakatais rėkaus.. Lauk kapitalistus, neškint čionais Putkės saulę!
Vytax 2015-04-08 21:19
techninės druskos. Juokinga ne? Vienur jaudinamės, kad galimai nutekės viena kita tona mažai pavojingų atliekų, kitur tas pačias atliekas į gamtą pilame milžiniškais kiekiais. Tai tiesiog neracionali baimė.
Arns 2015-04-08 21:27
Vytax, juokingiausia kad niekas negali net pasakyti kokie kiekiai bus naudojami. Varijuojama mažais procentais,bet jei vandens tūkstančiai tonų? Iš vis stebina požiūris,kad jei jau teršiam, tai iki galo! Manau senus įpročius taisyti sunku ir nenorėkim per dieną pasikeisti, bet kai svarstome naujus projektus, kodėl bijoti pasiteirauti apie atliekas? Tipo, kad jau amerikietis, tai kad ir ką bepadarys, blogiau nebus?