Pirmadienį SpaceX vėl bandys paleisti daugkartinio naudojimo raketą  (0)

Kompanija bandys atgal į Žemę švelniai nuleisti pirmąją Falcon 9 raketos pakopą, šis manevras beveik pavyko sausį


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SpaceX darsyk pabandys pakliūti į istoriją per robotinės Dragon kapsulės paleidimą į TKS pirmadienį, balandžio 13 d.

Kompanija siekia po to, kai greitintuvai pasiųs Dragon link orbitinės laboratorijos, grąžinti pirmąją Falcon 9 raketos pakopą atgal į Žemę švelniam nusileidimui ant nepilotuojamo „kosmouostlaivio“ Atlanto vandenyne. Pakilimas paskirtas pirmadienį, 16:33 p.m. EDT (23:33 Lietuvos laiku) iš Floridos Kanaveralo kyšulio Oro pajėgų bazės; galėsite viską stebėti gyvai Space.com.

SpaceX bandė atlikti tokį patį daugkartinio naudojimo raketos manevrą per pastarąjį Dragono paleidimą sausį, ir beveik jį įvykdė: Falcon 9 pirmoji pakopa sėkmingai pataikė į nusileidimo laivą, bet kiek per stipriai ir sprogo denyje.


Diagram shows how Falcon 9 booster will return to a safe landing spot.

Šaltinis SPACE.com.

Raketos pakopos stabilizuojančiuose „hipergarsiniuose pelekuose“baigėsi hidraulinis skystis, sakė SpaceX įkūrėjas ir vykdantysis direktorius Elonas Muskas po sausio 10 d. bandymo. Jis pažadėjo šį klausimą išspręsti iki kito bandymo.

Būsimuose Į laivą nusileidžiančiose greitinimo pakopose bus „daug daugiau hidraulinio skysčio,“ parašė Muskas Twitterio paskyroje sausio 16 d. „Bent jau sprogti ji turėtų dėl kitos priežasties.“

Autonominio laivo pavadinimas yra „Tiesiog skaityk instrukcijas“ (Just Read the Instructions), pagal sargybinį kolonijos laivą iš Iaino M. Bankso mokslinės fantastikos novelių.

Pirmadienio bandymas yra dalis SpaceX pastangų sukurti visiškai ir greitai iš naujo panaudojamas raketas. Tokia technologija galėtų sumažinti kosminių skrydžių kainą 100 kartų, ir atvertų kosmosą tyrinėjimams, yra sakęs Muskas.

Tačiau pagrindinė pirmadienio misija yra nugabenti Dragon kapsulę su 2015 kilogramų maisto, išteklių ir mokslinių eksperimentų į kosminę stotį. Šis paleidimas bus šeštas iš dvylikos krovininių misijų, kurias SpaceX skraidina į orbitinę laboratoriją pagal 1,6 mlrd dolerių kontraktą su NASA.

Jei viskas vyks pagal planą, Dragon atvyks į TKS trečiadienį, balandžio 15 d. ir praleis maždaug penkias savaites prisitvirtinęs prie 100 mlrd dolerių vertės komplekso. Paskui grįš Žemėn su 1370 kg mokslinės įrangos, prietaisų ir atliekų.

Kapsulė nusileis į Ramųjį vandenyną, iš kur jį išgriebs komanda su laivais. (Dragon yra vienintelis skraidantis aparatas, gebantis pargabenti krovinius į Žemę; visi kiti sukonstruoti taip, kad sudegtų Žemės atmosferoje.)


Mike Wall
LiveScience

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai (0)