Mokslininkai sukūrė vištas su dinozaurų snukiais  (1)

JAV Čikagos universiteto mokslininkai sukūrė vištų embrionus, kurių priekinė galvos dalis panaši į dinozaurų snukį. Eksperimentas leido suprasti, kaip išsivystė snapas


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paukščiai ir dinozaurai giminingi – tai nustatyta jau seniai. Tačiau daugelis evoliucijos klausimų tebelieka neatsakyti. Mokslininkai prislopino embriono baltymų, atsakingų už snapo vystymąsi, susidarymą. Tyrėjai visai nesiekė prikelti priešistorinių būtybių ar sukurti neregėtą pabaisą. Jie tiesiog stengėsi suprasti, kaip dinozaurų snukiai pavirto snapais molekuliniame lygyje.

Specialistai padarė išvadą, kad paukščių ir reptilijų organizmuose baltymai FGF ir Wnt išreiškiami skirtingai. Cheminiai preparatai, blokuojantys FGF ir Wnt, buvo suleisti į vištų embrionus. Dėl to kai kurių paukščių tarpžandikauliniai kaulai buvo susijungę, o kitiems – atskiri ir trumpi. Sudarę skaitmeninius kaukolių modelius, mokslininkai išsiaiškino, kad kaulinė paukščių galvos dalis priminė archeopterikso ir velociraptoriaus kaukloės kaulus. O štai panašumo su paprastais viščiukais buvo nedaug.

Anksčiau kiti mokslininkai išsiaiškino, kad dinozaurų virtimą paukščiais didžia dalimi lėmė driežų sumažėjiimas. Dvikojai plėšrūs terapodai vis mažėjo 50 mln. metų. Galiausiai maži (lyginant su kitais ropliais) matmenys leido jiems išgyventi kataklizmą ir transformuotis į naujas rūšis.

Išaugintiems padarams gimti nebuvo leista, o pagrindiniai stebėjimai atlikti paskutinėmis vaisiaus stebėjimo dienomis. Detalų naujojo eksperimento aprašymą galima rasti Evolution numeryje, o trumpa apžvalga prieinama Nature News & Comment.


Илья Ведмеденко
naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (1)