NASA ruošiasi į Marsą: pristatytas didžiausios kosminės raketos projektas  (2)

Kosminė agentūra NASA pagaliau viešai pristatė savo projektą, kuris turėtų būti vainikuotas kelione į Marso planetą. Naujoji kosminė raketa SLS (Space Launch System), kuri skraidins žmones į Mėnulį, turėtų tapti didžiausia kada nors pagaminta raketa žmonijos istorijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Peržvelgiant visą kosminės misijos į Marsą projektą „Marshall Space Flight“ centre Alabamoje vienas iš NASA vadovų teigė, jog „mes niekada nesakėme, kad statyti raketas yra lengva. Reikėjo parengti tūkstančius dokumentų ir skirti tam mėnesius laiko, kad būtų sukurtas patikimas ir saugus raketos projektas. Tačiau mes kiekvieną dieną judame į priekį“.

Būtent dėl to kiekvienas kosminės raketos komponentas, įskaitant reaktyvinius variklius, skirtingas raketos pakopas ir patį erdvėlaivį, turėjo pereiti itin detalius skaičiavimus, patikrinimus ir vertinimus. Galiausiai buvo parengtas galutinis raketos projektas.

Naujoji NASA raketa turėtų būti galingiausia ir didžiausia kada nors pastatyta raketa, kurios keliamoji galia turėtų siekti 143 tonas. Šios keliamosios galios užtektų raketai nuskrieti į Saulės sistemą daug toliau nei Marso planeta.

Tiesa, iki skrydžio dar bus atlikta daugybė įvairių bandomųjų skrydžių, kurie gali nukelti finalinio skrydžio į Marsą terminą. Vienos kosminės raketos varikliai turėtų sulaukti apie 18 bandomųjų skrydžių, kurių bendra skrydžio trukmė turėtų sudaryti apie 8 tūkst. sekundžių.

Tačiau NASA mokslininkai įsitikinę, jog viskas turėtų vykti pagal planą. Į pagalbą gaminant raketą NASA pasitelkė „Boeing“ kompaniją, su kuria pasirašė 2,8 milijardo JAV dolerių sutartį.
Vaizdo įraše – SLS raketos kietojo kuro variklio testas


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Marius Monkevičius
(31)
(4)
(27)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: