Brėkšta neskęstančio metalo laivų era (Video)  (0)

Šis metalas – vienas lengviausių ir tvirčiausių pasaulyje. Jis atlaiko didžiules slėgio perkrovas. Tačiau bene didžiausias jo privalumas – jis neskęsta vandenyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neskęsta, nes jo tankis toks mažas, jog toks metalas plūduriuoja ant vandens. Atsižvelgiant į visus šio metalo privalumus, tai – bene ideali laivų statybos medžiaga. Ją išrado Niujorko universiteto mokslininkai.

Pavadintas šis metalas sintaksine puta (angl. – syntactic foam). Tai – magnio lydinys su silicio karbido priemaišų suformuotomis sferulėmis. Vaizdžiai kalbant, jis kažkuo primena fermentinį sūrį su skylutėmis – tiesa, pagamintą iš metalo. Nors metalas lengvesnis už vandenį, jis geba atlaikyti slėgį, maždaug 10 kartų viršijantį 1,5 km gylyje esantį slėgimą.

Ant vandens plūduriuojantis metalas laivų statytojams ir projektuotojams leistų gerokai palengvinti būsimus laivus, o kai kurių konstrukcinių detalių išvis atsisakyti, sutaupytą erdvę išnaudojant papildomiems kroviniams ar keleiviams.

Metalą išradusios mokslininkų grupės vadovo Nikhilo Guptos teigimu, šio metalo masinė gamyba turėtų prasidėti jau po trijų metų. Per tą laiką jis tikisi išvysti pirmuosius JAV Karinių jūrų pajėgų laivų prototipus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(101)
(3)
(98)

Komentarai (0)