Gegužės 20 d. kosmonautikos gerbėjai kviečiami į susitikimą su tikru lakūnu kosmonautu Vladimiru Džanibekovu  (7)

Tarptautinio žiniasklaidos klubo „Formatas - A3“ kvietimu Vilniuje lankysis lakūnas kosmonautas, dukart SSRS didvyris Vladimiras Džanibekovas. Gegužės 20 dieną jis dalyvaus viešame susitikime tema „Kosmosas - tai pašaukimas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie kosmosą V.Džanibekovas ne vien svajojo, - žingsnis po žingsnio artėjo prie savo tikslo. Mama klausia: „Kuo būsi užaugęs, sūneli?“ Atsakau, kad „žvaigždžių lakūnu“ (tai buvo dar prieš baigiant Suvorovo mokyklą). Mama, medicinos darbuotoja, įdėmiai pažvelgė į mane: ar tavo galvelei viskas gerai?“ – pasakoja lakūnas kosmonautas interviu.

Pirmą kartą į kosmosą jis pakilo 1978 metais. Tuomet pirmą kartą kosmonautikos istorijoje Žemės orbitoje buvo sukurtas pilotuojamas kompleksas iš orbitinės stoties ir dviejų kosminių laivų. Iš viso jo sąskaitoje – penki skrydžiai, kurių bendra trukmė – 145 paros, 15 valandų, 58 minutės ir 35 sekundės. Ir visus penkis kartus – laivo vadu... Du išėjimai į atvirą kosmosą, kuriame išbuvo daugiau kaip 8 valandas. Žvaigždžių miestelyje Džanibekovas vadinamas didžiausią patirtį turinčiu SSRS kosmonautu.

1985 metais orbitinė stotis „Saliut 7“ tapo nekontroliuojama. Organizuoti gelbėjimo operaciją buvo patikėta Džanibekovui, jau spėjusiam pabuvoti kosmose keturiskart. Amžius neleido svajoti apie dar vieną skrydį į žvaigždes, bet teko. Kartu skrido jo draugas, inžinierius Viktoras Savinychas. Dešimt parų jiedu atliko remonto darbus atvirame kosmose, žvelgdami mirčiai į akis. 

„Saliut 7“ veikė dar 6 metus, kol jį pakeitė stotis „Mir“. Kosmonautai Džanibekovas ir Savinychas, kurie rizikuodami gyvybe atliko be galo sudėtingą užduotį, įėjo į istoriją kaip žmonės, išsprendę techniniu požiūriu patį sudėtingiausią uždavinį per visą pasaulio kosmonautikos istoriją.

Tuomet, 1985-aisiais, kosmonautas netikėtai padarė atradimą, kuris buvo pavadintas Džanibekovo efektu ir davė postūmį kvantinių makropasaulio tyrimų plėtrai.

1991-1994 metais mišrioje rusų ir amerikiečių įguloje V.Džanibekovas keliskart bandė nenusileidus apskrieti pasaulį oro balionu, jis – Hiūstono (JAV) miesto garbės pilietis.

Kaip kosmonautikos istorijoje labiausiai patyręs pilotas, klubo svečias pabrėžia: „Kosminė kelionė aplink pasaulį trunka vos pusantros valandos, ir tai rodo, jog Žemė ne tokia jau didelė. Privalome ją tausoti. Iš orbitos plika akimi matyti rūkstantys kaminai, smėlio audros, miškų gaisrai. Mes niokojame Žemę savo besaikiu potraukiu vartoti. „Gauti dabar ir viską“ – štai tokia šiuolaikinės visuomenės ideologija“.

Susitikimas su legendiniu lakūnu kosmonautu Vladimiru Džanibekovu vyks gegužės 20 dieną Vilniuje, viešbučio „Panorama“ (Sodų g., 14, buvęs „Gintaras“, prie stoties) konferencijų salėje. Pradžia 18 val.

Įėjimas laisvas. Prieš tai būtina užsiregistruoti tel. 8 607 36477 arba elektroniniu paštu: formatasa3lt@gmail.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai (7)