14 stebėtinų faktų apie žmogaus kaulus  (1)

Į kaulus paprastai nekreipiame per daug dėmesio iki tol, kol susilaužome vieną iš jų arba senatvėje nustatomas kaulų retėjimas. Kaulus iš tikrųjų reikia saugoti visą gyvenimą, nes tai unikalus darinys, saugantis mūsų organizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įpročiai jaunystėje gali turėti įtakos kaulams senatvėje, rašo health.com. Iš šio straipsnio galite apie savo kaulus sužinoti daugiau.

1. Kaulai yra gyvi

Nors jie panašūs į akmenis, kaulai iš tikrųjų gyvi. Grupė osteoblastais vadinamų ląstelių nuolat gamina naują kaulinį audinį, o kita grupė – osteoklastai – jį visą laiką naikina. Šis nuolatinis procesas vadinamas kaulų remodeliavimu.

Tai – priežastis, dėl kurios kaulai taip greit atsigauna po lūžio, greitai auga vaikystėje, ir, deja, senatvėje sumažėja, kai osteoklastai pasidaro aktyvesni už osteoblastus.

2. Svarbu rūpintis kaulų sveikata

Sportavimas, svarmenų kilnojimas, bėgiojimas ir bet kuri su raumenų judėjimu susijusi veikla padeda kaulams pasidaryti tvirtesniems ir tankesniems. Kaulai tankiausi būna maždaug 30-ies, o vėliau ima plonėti. Kuo storesni kaulai buvo jaunystėje, tuo storesni jie bus senatvėje. Jei jie nebuvo ploni, mažiau tikėtina, jog jie vėliau suplonės tiek, kad padidės skilimo rizika.

3. Menstruacijų nebuvimas – problema kaulams

Jei jaunai moteriai nebūna reguliarių mėnesinių, jos organizme sumažėja hormonų – panašiai, kaip menopauzės metu. Dėl to kaulai plonėja. Anoreksija gali pakenkti kaulams, nes dėl jos mėnesinės vėluoja.

„Jei moteriai nebūna menstruacijų arba jos labai negausios, tai panašu į menopauzę 20-ies arba 30-ies, o ne 50-ies, kaip būna paprastai,“- sakė gydytoja Felicia Cosman.

Dėl estrogeno sumažėjimo organizme pagreitėja kaulų remodeliavimo procesas, sutrinka jo balansas. Audinio pradeda išnykti daugiau, nei atsirasti.

4. Kaulai – tarsi sandėliai

Jei organizmui reikia daugiau kalcio, pavyzdžiui, žindymo metu, kaulai išskiria šiek tiek juose esančio kalcio. Šis procesas naudingas kūdikiui ir nekenkia motinai. Vienintelė problema – tai, kad kai kuriuos nuodingos medžiagos, pavyzdžiui švinas ar gyvsidabris, irgi gali būti sandėliuojamos kauluose.

„Kauluose daug kalcio ir fosfatų, be to, jie savyje ilgai laiko nedidelį kiekį tokių medžiagų kaip sunkieji metalai,“– aiškino F.Cosman. Tačiau tikimybė, jog bus išskirtas didelis kauluose esančių medžiagų kiekis ir tai pakenks sveikatai, yra maža.

5. Alkoholis kenkia kaulams

Per daug alkoholio žalinga ne tik kepenims, smegenims ir kitiems organams, bet ir kaulams. Daug geriančių žmonių kaulų tankis itin sumažėja, jei būklė itin prasta, tai vadinama osteopenija.

Ši liga yra švelnesnė už osteoporozę, tačiau nuolatinis girtavimas gali sumažinti kalcio kiekį kauluose ir sukelti sunkesnes problemas. Rūkymas irgi gali padidinti osteoporozės grėsmę.

6. Antsvoris gali padėti kaulams

Nors tai atrodo neįtikėtina, bet papildomas svoris, nors ir žmogaus organizmui nėra naudingas, gali padėti kaulams sustiprėti.

Į papildomą svorį organizmas gali reaguoti panašiai, kaip į mankštą ir raumenų judėjimą – kaulai gali pasidaryti stipresni, kad išlaikytų visą svorį. Tačiau yra viena problema – jei riebalų sankaupa yra ant pilvo, tai kaulams nepadeda – ir padidina jų plonėjimo riziką.

7. Pilvo riebalai pavojingi kaulams

Pasak mokslinių tyrimų, jei ant moters, kuriai dar neprasidėjo menopauzė, pilvo yra daug riebalų, jai padidėja rizika susirgti osteoporoze. Taip yra todėl, kad pilvo riebalai skiriasi nuo tų, kurie yra ant šlaunų ar sėdmenų.

„Šie riebalai yra blogi, – teigė F.Cosman. – Jie gamina įvairių hormonų, kurie gali padidinti uždegimą organizme. Rezultatas – plonesni kaulai.“

8. Vaistai kaulams stiprinti padeda ne visada

Yra įvairių vaistų stiprinti kaulams, tačiau jie tinka ne visiems. Vaistai su bifosfonatais padeda išvengti kaulų skilimo, tačiau yra sunkiai virškinami, be to, retais atvejais gali sukelti rimtų žandikaulio problemų. F.Cosman rekomenduoja pas gydytoją apsilankyti po 3-jų ar 5-erių metų, kad sužinotumėte, ar jums tebereikia vaistų.

9. Dantistas gali diagnozuoti kaulų problemų

Kaulų retėjimas gali įvykti bet kurioje kūno dalyje. Žandikaulis – ne išimtis. Jei sumažėja žandikaulio tankis, dantys gali imi klibėti ar kristi.

Dantistai gali diagnozuoti osteoporozę dantų tyrimo rentgeno spinduliais metu.

10. Net maistas be kalcio gali padėti kaulams

Kaulams itin naudingas maistas, kuriame daug kalcio. Nors jo daug piene, jie – ne vienintelis produktas, kuris yra naudingas. F.Cosman rekomenduoja jogurtą, sūrį ir tokius daug kalcio turinčiu produktus kaip migdolai ir žalios daržovės.

Kaulams gali būti naudingi ir vaisiai bei daržovės, kuriuose ne tiek daug kalcio. Jie gali padėti sumažinti viso organizmo rūgštingumą, o rūgštys kenkia kaulams.

11. Papildai – ne geriausias pasirinkimas

Kalcio geriau gauti su maistu, o ne papildais. Yra tyrimų, kurie piliulių gėrimą susiejo su inkstų akmenimis, be to, yra manančių, kad širdies ligų rizika didesnė tiems suaugusiems, kurie vartojo kalcio papildus.

12. Šlaunų kaulų skilimo tikimybė – didesnė nei vėžio

Nors moterys susirūpinę dėl įvairių vėžio rūšių, su osteoporoze susiję kaulų skilimai irgi yra pavojingi. Šlaunies kaulo skilimo dėl osteoporozės tikimybė moteriai – tokia pati, kaip krūties, kiaušidžių ir gimdos vėžio tikimybė kartu.

Lūžusi šlaunis dažniausiai pasitaiko žmonėms, kuriems virš 65-erių. Tai gali būti gyvenimą pakeičiantis – ar net gyvybei pavojingas – įvykis. Gali prireikti operacijos ir daugybės laiko atsigauti. Kai kurie žmonės niekada pilnai nepagyja ir turi naudotis ramentais arba invalido vežimėliu.

13. Lūžiai nesustiprina kaulo

Kai kaulas lūžta, jis vėliau nepasidaro stipresnis, nei buvo anksčiau. Tačiau tai nereiškia, kad jis bus silpnesnis.

„Netgi dėl osteoporozės skilęs kaulas gali sugyti ir būti toks pat stiprus, kaip ir anksčiau, – sakė F.Cosman. – Šie skilimai irgi užgyja.“

14. Kaulų stiprumas priklauso nuo rasės

Nors osteoporozė gali prasidėti visiems, jos tikimybė didesnė baltiesiems ir azijiečiams. Vyrai šia kaulų liga suserga rečiau, tačiau ji pastarųjų rasių atstovams pasitaiko dažniau.

Osteoporozės rizika mažesnė afroamerikiečiams arba Lotynų Amerikos gyventojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(25)
(1)
(24)

Komentarai (1)