Kas kenkia labiau: po taurę kasdien ar puota kartą per savaitę?  (20)

Du britų gydytojai broliai Chrisas van Tullekenas ir Alexandras van Tullekenas pasiryžo neeiliniam eksperimentui. Visą mėnesį vyrai nusprendė vartoti alkoholį tam, kad suvoktų tikrąją jo žalą. Sakysite, kam to reikia – juk ir taip visiems žinoma, kad alkoholis kenkia? Tačiau vyrai norėjo išsiaiškinti kas mažiau kenkia – gerti kasdien po truputį, ar tik kartą per savaitę, bet daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nesutaria

Infekcinių ligų gydytojai panoro išsiaiškinti, ar išgertuvės tikrai taip kenkia sveikatai, kaip sakoma, ir kas yra geriau – gerti retai po daugiau, ar kasdien po taurę vyno. Mokslininkai dėl to nesutaria. Vieni teigia, kad saikingas išgėrimas kas vakarą – nieko blogo, kitų gi nuomone, geriau yra gerti rečiau, tegul ir daugiau, nei kasdien po truputį.

Jungtinės Karalystės sveikatos institucijos girtuokliavimu laiko maždaug keturių pintų alaus išgėrimą per vakarą. Moterims šis kiekis mažesnis – dvi didelės taurės vyno jau laikomos nesaikingu gėrimu.

Tačiau įprastai mums tai atrodo ne daugiau nei atsipalaidavimas po darbo, niekaip nesusijęs su sveikatos žalojimu, ar ne? Be to, britai taip pat teigia, kad po girtavimo reikalingos dvi paros, kad kepenys galėtų atsigauti.

Norėjo išsiaiškinti

„Mes norėjome sutvarkyti šią nuomonių betvarkę ir sustatyti visus taškus ant „i“. Keturias savaites su broliu gėrėme tą patį alkoholio kiekį, tačiau skirtingai. Pasirinkome tokį kiekį, kuris įvardijamas, kaip nekenksmingas – 21 vienetas alkoholio (alkoholio vienetas yra 8 g arba 10 ml gryno alkoholio). Tiesa, vienas mūsų jį turėjo išgerti per vieną vakarą, o kitas per savaitę, vartodamas kasdien po truputį“, – pasakojo A.van Tullekenas.

Jis buvo įsitikinęs – išgerti tiek alkoholio per vieną vakarą nieko baisaus, be to, jis linksmai praleis laiką, o likusią savaitę jo organizmas galės ramiai ilsėtis. „Maniau, jog mano broliui pasisekė mažiau – jis turės gerti po taurę vyno kasdien, jo kepenys, smegenys neturės poilsio, o ir pasilinksminti neturės progos. Galvojau, kad mano gėrimo būdas bus mažiau kenksmingas“, – teigė gydytojas.

Pirmą vakarą Alexandras išgėrė 21 stikliuką degtinės, bet kitą dieną jautėsi taip blogai, jog manė daugiau gyvenime nebegersiąs. Praėjus keletui dienų atsigavo ir jautėsi gerai. Kitą šeštadienį vyras gėrė kiek kitaip – šiek tiek per pietus, vėliau kelis kokteilius ir galiausiai butelį vyno vakarienės metu. Kitą dieną pagirių nebuvo.

„Chrisui sekėsi kiek blogiau. Kas vakarą jis išgerdavo šiek tiek vyno, bet tada užsimanydavo dar, o eksperimentas to neleido. Taigi, jis visai negalėjo atsipalaiduoti, o jei dar išgerdavo vėlai vakare, sutrikdavo jo miegas“, – sakė vyras.

Rezultatai nustebino

Po keturių savaičių jie abu atliko tyrimus, kurie nustebino. „Jaučiausi gerai, tačiau mano organizmas buvo pažeistas. Chriso rezultatai rodė beveik tą patį. Taigi, galvojome, kad svarbiausia ne tai, kaip geriame, o tai, kad išgėrėme tą patį kiekį. Tačiau tai tik dalis tiesos. Mano kraujo rezultatai rodė didesnius skrandžio gleivinės pažeidimus. Nors atrodė, kad geriu „saugų“ alkoholio kiekį“, – pasakojo medikas.

Taigi paaiškėjo, kad „saugus“ alkoholio vartojimas yra klaidinga sąvoka. Be to, buvo akivaizdu, kad neužtenka ir kelių dienų tam, kad organizmas atsigautų. Be abejo, kaip tikino gydytojas, kiekvieno atvejis individualus, tačiau kartais atsigavimui gali prireikti net savaičių. Vyro manymu, netiesa ir tai, kad yra toks dalykas, kaip „nekenksminga“ alkoholio dozė.

„Po vieną mėnesį trukusio eksperimento aš ne juokais pakenkiau savo sveikatai, o kraujas buvo užnuodytas bakterijomis iš mano skrandžio. Jei jūs galvojate, kad tai neturi nieko bendro su jūsų gyvenimu, kad jūs alkoholį vartojate saikingai ir nieko blogo neatsitiks, tai pagalvokite dar kartą“, – reziumavo britas.

Skirtumas yra

Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro Apsinuodijimų informacijos biuro vedėja Laima Gruzdytė įsitikinusi – tai, kaip geriame alkoholį, tikrai svarbu.

„Skirtumas, ar gerti daug iš karto, ar kasdien po truputį, tikrai yra. Dabar priimtos rekomendacijos teikia, kad alkoholio vartojimas, kuris nekelia ypač didelės rizikos tiek priklausomybei, tiek sveikatai yra ne daugiau dviejų tarptautinių alkoholio vienetų vyrui ir vieno vieneto moteriai.

Tas vienas vienetas atitinka maždaug 300 mililitrų nestipraus alaus arba 100 ml vyno. Tų alkoholio vienetų negalima „taupyti“ savaitgaliui, esą per vieną kartą suvartotas tas pats kiekis nebus žalingas. Tai netiesa“, – teigė L.Gruzdytė.

Taigi, teisūs tie, kurie verčiau vartoja minimaliai alkoholį kasdien. Tačiau reikia nepamiršti, kad kalbame ne apie butelį vyno per vakarą, o ne daugiau nei pusę taurės. „Galima pajuokauti, kad auksinis standartas – šaukštas konjako prieš miegą. Jis nesukels didelės žalos“, – sakė medikė.

Vienas užgėrimas gali baigtis ligoninėje

Naujausi moksliniai tyrimai kalba apie tai, kad net ir nedidelis alkoholio kiekis yra žalingas, tačiau jo žala auga proporcingai su kiekiu – kuo jis didesnis, tuo labiau sau kenkiame. Jis sukelia tiek tiesioginę žalą – kepenų ligas, vėžinius susirgimus, tiek ir netiesioginę – dėl alkoholio vartojimo sukeliamos avarijos, patiriamos traumos. Pastebėta, kad traumų ir įvairiausių išorinių pažeidimų pasitaiko būtent savaitgaliais.

„Alkoholis – tai tokia medžiaga, kuri pažeidžia praktiškai visus žmogaus organus, ypač jautrios jam yra galvos smegenys. Po gerų išgertuvių linkusi „tabaluotis“ ir širdis, mums bloga. Padidėja širdies ligų rizika. Po „baliavojimų“ žmonėms dažniau sutrinka širdies ritmas, ištinka miokardo infarktas. Vienkartinis didelis alkoholio suvartojimas gali sukelti tiek kasos uždegimą, tiek kepenų, ar išprovokuoti ūmias širdies ligas“, – grėsmes vardino L.Gruzdytė.

Be abejo, specialistės teigimu, didelis klausimas, ką ir kam reiškia savaitgalinis „baliavojimas“. „Vienam tai dvi taurės vyno, o kitam toks nusigėrimas, kad vėliau dvi dienas reikia sirgti. Kaip sakoma – kiekvienas mąsto pagal savo sugedimo laipsnį“, – pajuokavo specialistė.

Organizmas išsivalo negreit

Dar vienas mitas – tai, jog po savaitgalio išgertuvių organizmas atsigauna greitai. Mat reikėtų išskirti du reiškinius. Pirmiausia – per kiek laiko alkoholis pasišalina iš organizmo. Kitas dalykas – organizmo atsistatymas po užgėrimo. Viskas vėlgi priklauso nuo individualaus atvejo ir išgerto alkoholio kiekio.

Vidutiniškai nepiktnaudžiaujančiam alkoholiu žmogui per valandą iš organizmo pasišalina po 0,2-0,4 promiles alkoholio. Priklauso nuo to, kiek buvo išgerta, galime paskaičiuoti, kada pasišalina visas alkoholis.

„Jeigu kalbame apie organizmo atsistatymą, situacijos įvairios. Galima per vienas išgertuves padaryti tiek žalos organizmui, kad prireiks kelių savaičių ar net kelių mėnesių jam atsistatyti. Ūminis pankreatitas arba staigus kasos uždegimas yra taip pat vadinamas „balių“ liga. Jis gali būti netgi mirtinas. Jei kalbame apie alkoholizmo problemą, gali prireikti ir kelių metų, kad organizmas atgautų pusiausvyrą“, – teigė L.Gruzdytė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Ana Daukševič
(2139)
(4243)
(-2104)

Komentarai (20)