Naujieji bioniniai lęšiai gali akinius išstumti užmarštin  (7)

Kai naujieji lęšiai pasirodys rinkoje, net akyse pašviesės. Išrastos kanadiečio optiko, Ocumetics Bionic Lens žada pagerinti regėjimą tris kartus, lyginant su standartiniu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bioninės technologijos – vis arčiau kūno. Šį sykį taip arti, kad nereikia baimintis po lęšiuku įsitaisyti galinčių parazitų, o rega pagerėja 3 kartus.

Tai nėra lešiai, kuriuos galima paprasčiausiai įsidėti ir išsiimti – Gareth'o Webbo lęšai į akį įterpiami beskausme procedūra, trunkančia trumpiau, nei 10 minučių (Webbas sako, kad procesas labai primena kataraktos operaciją). Šie lęšiai ilgainiui nesidrumsčia, tad nekils kataraktos ar prastėjančios regos problemų, kad ir kiek ilgai gyventumėte.

Ocumetics Bionic Lens yra patentuota miniatiūrinė optinė sistema, veikianti kaip miniatiūrinė skaitmeninė kamera, gaunanti energiją iš kūno, gali keisti fokusą nuo panosėje esančių objektų iki tolimų labai greičiau, nei tai gali atlikti žmogus.

Tokios technologijos išradimas, savaime suprantama, neįvyksta per dieną – lęšio kūrimas truko aštuonis metus ir jau kainavo 3 milijonus dolerių. „Tai toks regos pagerinimas, kokio pasaulis dar nematė,“ sakė Webbas CBC News. „Jei vos galite įžiūrėti laikrodį už 10 pėdų (3 m), su Bionic Lens galėsite matyti laikrodį už 30 pėdų (9 m).“

Ocumetics Technology Corp, kuriai priklauso technologija, teigimu, ji yra saugi ir patvari. Implantuoti lęšiai jaučiam normaliai ir nesukelia galvos skausmo ar kokio nors akių nepatogumo. Kaip bebūtų, prieš patenkant į rinką, teks dar šį tą nuveikti: pasirodymas rinkoje planuojamas 2017 metais, pabaigus išsamus klinikinius tyrimus.

Webbui ši inovacija ši inovacija svarbi ir pačiam: „Sulaukęs 45 metų, turėjau naudoti skaitymo akinius, kurie, kaip ir daugeliui, yra didelis nepatogumas," sako jis. „Iki šiol keikiu savo progresinius akinius. Nešioju ir kontaktinius lęšius, kuriuos irgi kiekvieną dieną keiksnoju. Mano herojai buvo kaubojai, o kaubojai akinių nenešiojo.“

Jei Ocumetics Bionic Lens paklius į rinką, bus išspręsta daugybė regos problemų, iš kurių ne pati mažiausia – akinių ir kontaktinių lęšių nešiojimas. Dabar turėtų prasidėti klinikiniai tyrimai su gyvūnais ir aklais žmonėmis.

Be pagrindinio darbo su bioniniais lęšiais, Webbas įkūrė ir labdaringą fondą Celebration of Sight, skirtą padėti organizacijoms, operuojančioms akis besivystančiose šalyse. Taip pat skiriami pinigai akių tyrimų institutams visame pasaulyje.


David Nield
www.sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(107)
(1)
(106)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: