Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-05-25)  (0)

Antivandenilio gamybos didinimas, šilumos atliekų vertimas elektra ir videožaidimų poveikis smegenims


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-05-25 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-05-25)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiau antivandenilio

Tai buvo dar viena gera savaitė fizikai, nes tyrėjų komanda rado būdą padidinti antivandenilio gamybą – turint jo daugiau, galima atlikti geresnius eksperimentus ir sužinoti daugiau apie antimateriją bendrai.

Daugiau elektros iš šilumos

Dar geresnė savaitė buvo technologijos pažangai – Floridos universiteto komanda sukūrė naują įrenginį, kuris elektros gavimą iš šilumos atliekų gali padaryti konkurencingu pramonėje – termoelektrinį įrenginį, naudojantį nanovielutes variklių ir kitų mechanizmų skleidžiamos šilumos vertimui elektra.

Vėjo elektra be menčių

Kita komanda, Vortex Bladeless, siekusi rasti pigesnį būdą gauti vėjo energiją – sukūrė primenančias šiaudelius, neturinčias judančių dalių struktūras, verčiančius siūbavimą elektros energija.

Šviesa kompiuteriuose

Tuo tarpu Jutos universiteto inžinieriai žengė didelį žingsnį link daug greitesnių kompiuterių – jie sukūrė būdą kompiuteriuose vietoje elektronų naudoti fotonus.

Robotai mokosi iš klaidų

UC Berkeley mokslininkai paskelbė sukūrę naują „gilaus mokymosi“ techniką“, kai robotai tobulina įgūdžius bandymų ir klaidų metodu – jie teigia, kad tai yra svarbus žingsnis mėgdžiojant žmonių mokymosi procesus.

Juodojo silicio rekordai

Suomijos Aalto universiteto tyrėjų komanda drauge su Katalonijos politechnikos universitetu paskelbė pasiekę juodojo silicio fotoelementų efektyvumo rekordą 22,1 % – taip galima naudoti Saulės spinduliavimą ir ten, kur šviesulys nepakyla aukštai virš horizonto.

Supernovos susidūrimas

Kalifornijos technologijos universiteto astronomai stebėjo supernovos susidūrimą su kaimynine žvaigžde, teikiantį naujo informacijos apie baltųjų nykštukių virtimą supernovomis.

Dvynių prigimties ir aplinkos įtaka

Dar tyrėjų komanda paskelbė, kad prigimties ir aplinkos įtakos dvyniams metastudija rodo lygiąsias – peržiūrėjusi pusę amžiaus tyrimų, komanda praneša, jog duomenys rodo bruožų ir ligų dažnio priklausomybę nuo genetikos ir aplinkos įtakos pasiskirstant po lygiai.

Seniausi įrankiai – ne žmonių

Kenijoje dirbanti mokslininkų komanda paskelbė radusi seniausius žinomus akmeninius įrankius, senesnius už Homo gentį, metančius iššūkį teorijai, kad mūsų tiesioginiai protėviai pirmieji gaminosi ir naudojo įrankius.

Videožaidimų nauda (?)

Ir pabaigai – jei praleidžiate daug laiko su videožaidimais, jus gali sudominti videožaidimų įtakos smegenims tyrimo rezultatais – be viso kito, tyrėjai išsiaiškino, kad daug žaidžiančių gebėjimas sutelkti dėmesį efektyvesnis ir jie dažniau naudoja navigacijos strategiją, nei erdvinės atminties sistemą. Tačiau ar tie pokyčiai pritaikomi ir tikrame gyvenime, tebėra neaišku.


Bob Yirka

phys.org

(75)
(0)
(75)

Komentarai (0)