Japonai išbandė vakciną nuo aukšto spaudimo  (0)

Kasdien gerti vaistus nėra itin viliojanti perspektyva, bet insultas ar infarktas – dar niūresnė. O jei būtų galima tik bakst ir viskas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar naudojama daug vaistų, plečiančių kraujagysles ir padedančių žmonėms tvarkytis su hipertonine liga. Tačiau šie medikamentai turi du didelius minusus. Visų pirma, reikia nuolat naudoti brangius vaistus. Antra, jei žmogus pamiršta išgerti vaistus, jam gresia insultas ir kitos širdies kraujagyslių sistemos problemos. Įgyvendinti alternatyvą – užsiimti sportu, gyventi sveikai, – dėl suprantamų priežasčių pavyksta ne visada.

Du pastaruosius dešimtmečius mokslininkai stengiasi sukurti vakciną, tam tikram laikui išvaduojančią nuo aukšto kraujo spaudimo. O būtent, buvo išbandyta peptidinė vakcina, blokuojanti angiotenziną – spaudimą keliantį hormoną. Tačiau tokios vakcinos apsauga truko neilgai, o pacientams pasireikšdavo simptomai, panašūs į gripo.

Osakos universiteto mokslininkai pasiūlė naudoti, jų nuomone perspektyvią kovoje su hipertonija, DNR vakciną.

Tai genų inžinerijos konstrukcija, kuri, patekusi į ląstelę, užtikrina patogeniškų baltymų arba auglių antigenų gamybą ir sukelia imuninę reakciją. DNR vakcina kol kas niekur nebuvo patvirtinta bandymams su žmonėmis. Tačiau japonų mokslininkai išbandė vieną iš jų su pelėmis ir liko patenkinti rezultatais. Daktaro Chironori Nakagami žodžiais tariant, vakcina kuria antikūnus, slopinančius angiotenzino veikimą. „Kol kas nežinome, kaip ilgai ji veikia, tačiau visiškai tiksliai ji nepavojinga“, – tikina specialistas. Artimiausiu metu mokslininkai ketina gauti leidimą atlikti bandomąsias injekcijas sergantiems hipertonija.


Александр Корнев
naked-science.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(21)
(0)
(21)

Komentarai (0)