Ko žiopsai?! Unikalus gyvūnų eksperimentas su džiunglėse pastatytu veidrodžiu (Video)  (6)

Pirmą kartą veidrodyje savo atvaizdą išvydusios naminės katės dažniausiai jį ignoruoja, kai kurie šunys jį aploja. O štai laukiniai gyvūnai... Laukiniai gyvūnai elgiasi kur kas įdomiau nei naminiai. Prancūzų fotografas Xavieras Hubertas Brierre atliko paprastą eksperimentą, kuris davė nepaprastų rezultatų – Gabono džiunglėse pastatė didžiulį veidrodį ir nufilmavo, kaip į jį, tiksliau, į savo atvaizdą reaguoja veidrodį netikėtai aptikę laukiniai gyvūnai. Rezultatai pranoko lūkesčius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, veidrodžiams abejingų žinduolių džiunglėse turbūt nėra. Vieni žvėrys (pvz., gorilos) veidrodį agresyviai atakavo, kiti – meiliai žaidė su jame regimu atvaizdu (leopardai), treti – išsigando, ketvirti – gražinasi ir smalsiai stebėjo, kas gi ten taip tobulai mėgdžioja visus veiksmus (šimpanzės).

Visas žvėrių reakcijas į savo atvaizdą veidrodyje fotografas nufilmavo paslėpta vaizdo kamera, kurią įjungdavo judesio jutikliai, kai netoli veidrodžio pasirodydavo gyvūnas ar jų grupė.

Gyvūnų reakcijos iš tikrųjų nuostabios ir netikėtos. Štai žmogbeždžionė gorila, užuot smalsavusi, agresyviai puola veidrodyje pastebėtą ir įžūliai nesitraukiantį konkurentą. O štai plėšrūnas leopardas priešingai – švelniai riaumodamas kepšena letena, tarsi mėgindamas su savo atvaizdu "sumušti penkis". Kitame epizode nuo veidrodžio viršaus liuoktelėjęs leopardas irgi nusiteikęs labiau žaismingai negu karingai.

Visai kitaip nei gorilos į savo atvaizdą reagavo šimpanzės. Jų reakcijoje dominavo smalsumas. Beždžionės iš pradžių smalsiai tyrinėjo ir stebėjo savo atvaizdus, o paskui kai kurios iš jų pradėjo net ir gražintis. Ne mažiau įdomu ir tai, kad šimpanzės vėliau sugrįždavo prie veidrodžio ir mėgindavo prieš jį maivytis – net kai veidrodžio ten nebebuvo.

Veidrodį džiunglėse užtiko net ir dramblys. Tačiau jis, trumpai žvilgtelėjęs į save, netrukus abejingai nupėdino šalin.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(51)
(3)
(48)

Komentarai (6)