Mokslinis tyrimas patvirtino: gimimo mėnuo nulemia jūsų ligas (Video)  (7)

Mėnuo, kurį gimėte, turi įtakos ligoms, kuriomis, tikėtina, būsite linkę sirgti. Toks teiginys nuskambėjo ne iš kokio nors astrologo, o iš rimtų mokslininkų lūpų. JAV, Niujorke esančio Kolumbijos universiteto mokslininkai sukūrė algoritmą, kuriuo susiejo duomenis apie gimimo datą ir medicininius įrašus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išnagrinėję rezultatus mokslininkai atrado, jog 55 ligos yra susijusios su sezonu, kuriuo žmogus gimęs. Apskritai mažiausią polinkį sirgti turi žmonės, gimę gegužės mėnesį, o didžiausi „sirgaliai“ – gimusieji spalį.

„Viso gyvenimo ligas lemia gimimo mėnuo, – paskelbė mokslininkai medicinai skirtame žurnale. – Įtakos gali turėti nuo sezono priklausantys ankstyvosios raidos mechanizmai, kurie vaidina svarbų vaidmenį padidindami vėlesnių ligų riziką“. Pasak tyrimui vadovavusio Nicholaso Tatonetti, šie duomenys padės atskleisti naujus ligų rizikos veiksnius.

Šiuo metu mokslininkai planuoja pakartoti tyrimą su kitomis JAV vietomis bei užsienio šalių duomenimis ir pasižiūrėti, kaip rezultatus veikia sezonų kaitos ir aplinkos veiksniai tose vietose. Nustačius, kas nulemia sergamumo skirtumus, tikimasi išsiaiškinti, kaip ištaisyti šias ligų „spragas“.

Jau anksčiau atlikti tyrimai buvo atskleidę sąsają tarp sezono, kuriuo žmogus gimė, ir kai kurių ligų, pavyzdžiui, aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (ADHD) arba astmos. Bet platesnio masto tyrimas iki šiol nebuvo atliktas.

Kolumbijos universiteto mokslininkai su gimimo datomis susiejo 1688 ligas, tam naudodami 1,7 mln. pacientų duomenis. Tyrimas atskleidė daugiau kaip 1600 sąsajų ir patvirtino esant 39 ryšius, kurie jau anksčiau buvo paminėti medicininėje literatūroje. Mokslininkai taip pat atrado 16 naujų ryšių, tarp jų – 9 rūšių širdies ligas, kurios JAV, kaip ir Lietuvoje, yra pati populiariausia mirčių priežastis.

Tiesa, ligų išsivystymo ryšys su gimimo mėnesiu gana mažas, jei lygintume su tokiais veiksniais, kaip mityba ir judrumas. Tačiau ligos sąsaja su gimimo mėnesiu gali padėti atsekti kai kuriuos svarbius ją nulemiančius veiksnius.

Pavyzdžiui, Niujorko mokslininkai atrado, kad astma labiausiai linkę sirgti tie, kas gimę liepos ir spalio mėnesiais. Anksčiau danų atliktas tyrimas parodė, kad didžiausia astmos rizika – tiems, kas gimė gegužę ir rugpjūtį. Tai mėnesiai, kuomet Danijoje saulės kiekis panašus, kaip liepą ir spalį Niujorke.

Niujorke atliktas tyrimas ADHD riziką susiejo su lapkričio mėnesiu. Anksčiau švedų atliktas tyrimas nustatė tą patį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(21)
(8)
(13)

Komentarai (7)