Penkiolikmetis aplenkė net profesionalus – atrado visiškai naują planetą  (2)

Domėjimasis mokslu nuo mažumės gali duoti vaisių ir pelnyti šlovę net nebaigus mokyklos. Jungtinėje Karalystėje gyvenantis paauglys pralenkė profesionalius astronomus ir atrado naują planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomijos mėgėjas Tomas Waggas iš Niukaslo prie Laimo prieš dvejus metus atliko turbūt pačią įspūdingiausią praktiką, kokios tik gali tikėtis moksleivis. Jungtinės Karalystės Kilo universiteto Astrofizikos departamente buvo praleidęs vos savaitę, kai jo vadovai leido jam peržvelgti duomenis, kuriuos surinko Pietų Afrikoje veikiančios kameros, stebinčios milijonus žvaigždžių Paukščių Tako galaktikoje. Jis pastebėjo nedidelį taškelį vienos už 1000 šviesmečių esančios žvaigždės plote. Po dvejus metus trukusių tyrinėjimų Belgijos ir Šveicarijos mokslininkai dabar patvirtino, kad šis taškas – iki šiol neužfiksuota planeta, užtemdžiusi stebėtos žvaigždės šviesą. „Be galo džiaugiuosi, kad man pavyko surasti naują planetą. Tai, kad mes galime užfiksuoti tokias tolimas planetas, man tikrai paliko įspūdį“, – sakė dabar jau 17 metų sulaukęs T.Waggas. Atradėjas astronomija domisi nuo tada, kai būdamas 7-metis gavo dovanų pirmąjį teleskopą. Pastebėję jo susidomėjimą šia sritimi mokytojai paskatino T.Waggą lankyti ir papildomas astronomijos pamokas.

Vaikino užfiksuota planeta primena Jupiterį – didžiausią Saulės sistemos planetą, kuri už Žemę didesnė daugiau nei 11 kartų.

Tačiau šios planetos, gavusios WASP-142b pavadinimą, temperatūra yra daug aukštesnė, todėl jos tipas ir vadinamas „karštuoju Jupiteriu“. Aplink savo žvaigždę, esančią Pietų pusrutulio Hidros žvaigždyne, ji apsisuka vos per 2 dienas.

Per pastaruosius metus iš Žemės užfiksuota daugiau kaip 1000 egzoplanetų – dangaus kūnų, kurie sukasi aplink kitas žvaigždes. Daugumą jų pastebėjo Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso agentūros – NASA naudojamas palydovas „Kepler“. Tačiau T.Waggas tikrai yra jauniausias žmogus, kada nors atradęs planetą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai (2)