JAV uždrausta biomedicininiams tyrimams naudoti šimpanzes  (7)

JAV Žuvų išteklių ir laukinių gyvūnų apsaugos tarnyba (United States Fish and Wildlife Service – FWS) birželio 12 d. prilygino nelaisvėje gimusias ir užaugusias šimpanzes jų laukiniams gentainiams. Dabar jas irgi saugos JAV Kongreso 1973 m. priimtas „Nykstančių rūšių aktas“ (Endangered Species Act), praneša Nature.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-06-17 JAV uždrausta biomedicininiams tyrimams naudoti šimpanzes  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl naujo teisinio statuso tampa praktiškai nebeįmanomi jokie invaziniai (susiję su medžiagų įterpimu ar atvirkščiai, audinių pavyzdžių ėmimu) tyrimai su nelaisvėje auginamomis šimpanzėmis, todėl absoliuti dauguma su jomis vykdomų biomedicininių eksperimentų tampa neteisėti. Išimtis taikoma tik tyrimams, kurie „gali duoti naudos rūšies išgyvenimui laukinėje gamtoje“.

Elgesio su šimpanzėmis teisinio reguliavimo pakeitimus FSW pasiūlė dar 2013 m., siekdama užverti teisinę landą, leidusią laboratorijoms pirkti nelaisvėje gimusias šimpanzes. Dabar jų importas ar eksportas tampa nelegalus. Be to, uždrausta šimpanzes kaip nors sužeisti, varginti, užmušti ar traumuoti. Dar, be specialaus leidimo uždrausta pardavinėti beždžionių kraują, ląstelių ar audinių pavyzdžius.

Nemaža mokslininkų naujus suvaržymus vertina kritiškai. Pavyzdžiui, Vašingtone (DC) įsikūrusios Nacionalinės biomedicininių tyrimų asociacijos vykdantysis viceprezidentas pareiškė, kad dabar vykdomi eksperimentai su beždžionėmis teikia naudą ir žmonėms, ir šimpanzėms, nes abi rūšys kenčia nuo tų pačių ligų. O svarbiausia, kad laboratoriniai gyvūnai tyrimo tikslams specialiai auginami nelaisvėje ir neturi jokio ryšio su mažėjančia šimpanzių populiacija laukinėje gamtoje.

Tuo tarpu gyvūnų teisių apsaugos aktyvistai vyriausybės iniciatyvą karštai palaikė.

Invazyviniai biomedicininiai tyrimai su šimpanzėmis buvo radikaliai apriboti dar 2013 m., kai JAV Nacionaliniai sveikatos apsaugos institutai (National Institutes of Health) sumažino laboratorinių šimpanzių skaičių nuo 300 iki 50. Nature vertinimais, dabar Amerikos laboratorijose, zoologijos soduose ir cirkuose laikoma >700 šimpanzių.

Tuo pat metu Aukščiausiame Niujorko valstijos teisme nagrinėjama byla, kurios esmė – nustatyti, ar dvi šimpanzės iš Stone Brook universiteto yra „asmenys“, kuriems neteisėtai atimta laisvė ir kurios prievarta laikomos universiteto miestelio teritorijoje. Verdiktą teismas paskelbs kitą mėnesį, ir jis bus precedentas.

Europos Sąjungoje nėra atskirų teisės aktų šimpanzėms, tačiau yra bendra direktyva apie primatų naudojimą moksliniuose eksperimentuose. Ji įsigaliojo 2013 metų sausio 1 dieną ir skelbia, kad bet kokius bandymus su primatais galima atlikti tik tais atvejais, jeigu nėra kitokios alternatyvos. Žmogbeždžiones naudoti eksperimentuose galima netikėtos mirtinos žmonėms ligos epidemijos atveju ar siekiant išsaugoti rūšį. Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, draudžiami invaziniai eksperimentai su primatais, tačiau elgesio eksperimentai leidžiami.



nplus1.ru

(3)
(1)
(2)

Komentarai (7)