Nasa aptiko paslaptingą Mėnulio žiedą  (0)

Naujausi Amerikos kosmoso agentūros NASA atlikti tyrimai atskleidžia, kad vienintelis Žemės palydovas Mėnulis iš tiesų gali būti apgaubtas paslaptingo dulkių žiedo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keisčiausia, kad „Apollo“ kosminės misijos astronautai šį dulkių žiedą galėjo pamatyti dar 7-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Skrydžio į Mėnulį metu astronautai tvirtino matę keistą švytėjimą aplink Mėnulį, tačiau tik praėjus beveik 50 metų tampa aišku, kad minėtasis švytėjimas galėjo būti sukeltas kosminių dulkių. Šiuo atradimu itin susidomėję astronomai tvirtina, kad itin masyvus dulkių žiedas gali tapti dar tankesnis dėl įvairių pasikartojančių kosminių reiškinių, pavyzdžiui Geminidų meteorų lietaus. Mokslininkai ypač džiaugiasi, kad jiems pavyko aptikti Mėnulio dulkių žiedą, kol dar nėra pradėtas skrydis į Marsą. „Žinios apie dulkėtą aplinką kosmose iš esmės turi praktinį pritaikymą. Žinant, kur yra kosminės dulkės ir koks yra jų pasiskirstymas Saulės sistemoje, galima padėti sušvelninti kylantį pavojų astronautų skrydžių į kosmosą metu, įskaitant tai, jog dulkės ypač kenkia erdvėlaiviams ar patiems astronautams“, - kalbėjo Mihaly Horanyi, fizikos profesorius. Minėtasis dulkių debesis aplink Mėnulį buvo aptiktas specialaus Mėnulio atmosferos ir dulkių aplinkos zondo (LADEE), kuris aplink Mėnulį skriejo pastaruosius šešis mėnesius.

Remiantis M. Horanyi mintimis, Mėnulio dulkių debesis susiformavo iš mažų Mėnulio paviršiaus granulių, kurios dėl fizinio poveikio buvo išmuštos dideliu greičiu atskriejusių kosminių dulkių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(45)
(0)
(45)

Komentarai (0)