Mokslininkai rado paaiškinimą, kaip gyvūnai sugeba orientuotis pagal Žemės magnetinį lauką  (0)

Mokslininkai iš Teksaso universiteto Ostine (JAV) nustatė pirmąjį Žemės magnetinio lauko jutiklį gyvūnuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jutiklis buvo rastas nedidelio kirmino smegenyse ir gali suteikti naudingų žinių apie tai, kaip veikia maži gyvūnų kompasai, rašo Phys.org. Daug gyvūnų rūšių nuo migruojančių paukščių iki jūros vėžlių ar vilkų naviguoja naudodami Žemės magnetinį lauką. Tačiau iki šiol niekas nežinojo, kaip jie tai daro. Jutiklis, rastas kirminėlyje C.elegans, yra mikroskopinė struktūra neurono gale, kurią greičiausiai turi ir kiti gyvūnai, atsižvelgiant į smegenų struktūros panašumus tarp gyvūnų rūšių. Jutiklis atrodo kaip nanoskalės TV antena ir ją kirminėliai naudoja norėdami orientuotis po žeme. „Labai daug galimybių, kad tas pačias molekules turės ir kiti gyvūnai, tokie kaip drugeliai ar paukščiai, – sakė vienas tyrėjų neuromokslininkas asistuojantis profesorius Jonas Pierce-Shimomura. – Tai pirmasis žingsnis, kuris leis suprasti gyvūnų magnetosensaciją.“

Tyrėjai nustatė, kad alkani kirminėliai želatino pripildytose tūbelėse juda žemyn, taip greičiausiai ieškodami maisto.

Kai mokslininkai iš įvairių pasaulio vietų į laboratoriją atnešė kirminėlius, visi jie nešliaužė žemyn. Priklausomai nuo vietos, iš kur atgabenti – Anglijos, Havajų ar Australijos, – kirminėliai judėjo tiksliu kampu pagal magnetinį lauką taip, tarsi jie būtų gimtojoje vietovėje.

Pavyzdžiui, Australijos kirminai tūbelėse judėjo aukštyn. Magnetinio lauko orientacija skirtingose Žemės vietose nevienoda ir kiekvieno kirmino magnetinio lauko jutiklių sistema yra tinkamai suderinta su jų vietine aplinka, o tai C.elegans leidžia atskirti, ar šis juda aukštyn, ar žemyn.

Tyrimas paskelbtas žurnale „eLife“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (0)