Įspūdingas lietuviškų lazerių desantas: turime kuo didžiuotis  (2)

Lietuvos lazerių pramonė gyvuoja pusę amžiaus. Nuo pirmojo lietuvių sukonstruoto lazerio įžiebimo 1966-aisiais prabėgo jau beveik 50 metų ir šiandien Lietuvos lazerių pramonė vis labiau stebina pasaulį. Lietuvoje kuriamais produktais veržiamės į lazerių pramonės milžinų gretas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, lietuvių daugiaspalviai ultraspartieji lazeriai yra pripažinti geriausiais pasaulyje. Kiti ypač galingi lazeriai perpjauna net iki 2-3 cm storio plieno lakštus. Trečios kartos suminio dažnio generacijos spektrometras yra paskutinis mados klyksmas šioje srityje. Lietuvių sukurti lazeriniai įrenginiai taip pat naudojami gaminant asmens dokumentus ir diegiant į juos apsaugas nuo klastočių. Šie produktai plačiai taikomi ne tik geriausiuose pasaulio universitetuose, tyrimų centruose, IBM, NASA organizacijose, jie jau skraido ir kosmose!

Būtent dėl tokių išskirtinių pasiekimų, net 10 lazerių kompanijų atstovaus Lietuvai vienoje reikšmingiausių pasaulinio lazerių sektoriaus parodų „LASER World of PHOTONICS 2015“. Birželio 22-25 d. Miunchene vyksiančioje parodoje lietuviai pristatys ir lazerius, leisiančius tiesiog namų sąlygomis susikurti geriamąjį vandenį valantį minirobotą ar į moterišką rankinę telpantį nanolazerį bei kitus naujus savo atradimus ir paslaugas.

„Lietuvoje sukuriami lazeriai naudojami labai specifinėse srityse šiuo metu neturi konkurencijos visame pasaulyje, o kai kurie užima 50 ar net 80 procentų rinkų – nuo medicinos iki karo pramonės. lietuvius pripažįsta ir vertina švedų, prancūzų, japonų bei amerikiečių mokslininkai. Būtent į mūsų specialistus jie dažnai kreipiasi ieškodami bendradarbiavimo galimybių ir partnerių, nes jiems priimtina lanksti ir atvira lietuvių kultūra bei gebėjimai kurti inovatyvius produktus“, – sako VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Mantas Nocius.

Lietuva į priekį veda pasaulinę lazerių industriją – mūsų mokslininkų produkcija eksportuojama į daugelį užsienio šalių. Siekiant išlikti lazerių rinkos lyderiais, skatinamas naujausių technologijų diegimas į vietines pramonės įmones bei mokslo institucijas. Vilniuje prieš daugiau nei savaitę atidarytas Saulėtekio slėnio technologijų ir inovacijų centras, žadantis reikšmingą indėlį į tolesnę šios itin svarbios Lietuvos ūkiui pramonės srities plėtrą. Pagal santykinius parametrus lazerininkai pridėtine sukurto produkto verte valstybės pramonės vidurkį lenkia beveik tris kartus.

Dalyvaudami kitą savaitę Miunchene vyksiančioje parodoje, Lietuvos lazerininkai sieks atrasti dar daugiau potencialių partnerių ir užsitikrinti eksporto apimčių augimą.

Lietuvos dalyvavimas parodoje „LASER World of PHOTONICS 2015“, kas dvejus metus pritraukiančiai daugiau nei 1100 kompanijų iš beveik 40 valstybių, šiais metais išsiskirs tuo, kad VšĮ „Versli Lietuva“ organizuos didžiausią iki šiol nacionalinį stendą, kurio plotas prilygsta 6 kambarių namui ir siekia 148 kv. m.

Lietuviški produktai, nustebinsiantys pasaulį Miunchene:

UAB „Optolita“

pristatys ultraspartų lazerio impulsų selektorių, kurio pajėgumas leidžia dirbti net su 100 MHz lazeriais, kol artimiausi konkurentai apsiriboja impulsų selektoriais, tesiekiančiais 100 kHz. Planuojama, kad unikalus lazerio impulsų selektoriaus prietaisas bus pritaikomas karinėje pramonėje ir medicinoje.

 

UAB „Teravil“

sukūrė terahercinę spinduliuotę, kuri išsiskiria tuo, kad gali prasiskverbti ten, kur regimoji ir infraraudonoji spinduliuotė negalėtų. Būtent dėl šios savybės, medžiagos, kuriuos nepermatomos įprasta kamera, staiga tampa skaidrios. Skirtingai nei rentgeno aparatai, terahercai yra visiškai nekenksmingi, todėl viena iš potencialių jų pritaikymo sričių galėtų būti odontologija.

 

UAB „Femtika“

pristatys ne mažiau įspūdingą kūrinį. Jų lazerinis nanofabrikas suteikia unikalią galimybę tiesiog namų sąlygomis kurti įvairius, maksimaliai funkcionalius mikrodydžio įrenginius. Jų kūrinys yra analogiškas galimybei naudojantis mobiliuoju kompiuteriu kurti programėles įvairioms problemoms spręsti. Būtent šiuo „Femtikos“ kūriniu kiekvienas galės pasigaminti minirobotą, išvalysiantį geriamąjį vandenį, o taip pat ir prisidės prie tokių sričių kaip medicina, aplinkosauga ir robotika vystymo.

 

UAB „Ekspla“

gali pasigirti moderniausiu trečios kartos suminio dažnio generacijos spektrometro sukūrimu. Šios kompanijos spektroskopai naudojami geriausiuose mūsų planetos universitetuose, Hitachi ir Mitsubishi tyrimų centruose, IBM, NASA ir JAV kariniame jūrų laivyne bei oro pajėgose. 2011 m. „Ekspla“ tapo pirmąja Centrinės bei Rytų Europos kompanija, laimėjusia „Prism“ apdovanojimą už inovacijas fotonikoje, kuris dar yra žinomas ir kaip Oskaras fotonikos industrijoje.

 

UAB „Quantum Light Instruments“

ruošia kompaktišką nanosekundinį lazerį „Kvantas Q1“, kuris telpa į moterišką rankinuką, o minimalūs reikalavimai aptarnavimui nulemia jo prieinamumą kiekvienam.

 

UAB „LIDARIS“

siūlys moksliniais tyrimais pagrįstus sprendimus, leidžiančius optimizuoti lazerių optikos kokybę. Jie taip pat konsultuoja gamintojus, platintojus, lazerinę ir kosminių palydovų įrangą kuriančius optikos naudotojus siekdami užtikrinti maksimalią lazerių kokybę naudojant patikimiausius optinius elementus.

 

UAB „Šviesos konversija“

yra ne tik pasaulinės lazerių industrijos lyderė, bet ir femtosekundinių lazerių gamybos iniciatorė. Ši įmonė buvo išrinkta inovatyviausia metų kompanija, o vėliau kartu su kompanija „Ekspla“, įsigijo ir JAV įmonę „Altos Photonics“, aprūpinančią Šiaurės Ameriką lazerių sistemomis. Parodoje ši kompanija pristatys savo TOPAS ir ORPHEUS serijos optinius stiprintuvus, o taip pat ir femotsekundinį lazerių sistemą PHAROS.

 

UAB „ELAS“

pristatys MASTER serijos lazerinio mikroapdirbimo stakles, kurios leidžia apdirbti įvairias medžiagas. Įmanomi taikymai – nuo saulės baterijų silicio sluoksnių šalinimo iki metalo gręžimo dyzeliniams purkštukams ir itin kietų medžiagų apdirbimo.

 

UAB „Evana Technologies“

– safyro raižymo įrangos gamintoja sukūrė kompaktinį safyro plokštelių raižymo modulį, gebantį vienu kartu įrėžti safyrą dviejuose skirtinguose gyliuose. Ši nauja raižymo technologija ženkliai padidina šviesos gavimą iš šviestukų (LED) struktūrų, kurios yra formuojamos ant safyro plokštelių.

 

UAB „Integrated optics“

– unikali kompanija, gaminanti mažiausius pasaulyje nuolatinės veikos diodinius bei DPSS lazerius. Šie lazeriai yra degtukų dėžutės dydžio, kai tuo tarpu įmonės konkurentai gamina 5 ir daugiau kartų didesnius lazerius. Šis pasiekimas leidžia įmonės pramoniniams ir moksliniams klientams efektyviau vystyti savo technologijas ir mažinti įrangą.

 

Plačiau apie Lietuvos lazerių industriją:

Įspūdingi pastarųjų šešerių metų pasiekimai. Sektoriaus pardavimų apimtys padidėjo daugiau nei 2 kartus – nuo 29.4 mln. eur 2009-aisiais iki 70 mln. eur 2014-aisiais. Didžioji dalis produkcijos – beveik 90 proc. – eksportuojama. Prieš dešimtmetį veikė 10 lazerių sektoriaus įmonių, o 2015-aisiais jų jau buvo 25. Anksčiau buvo orientuojamasi į mokslinius lazerius, šiuo metu aktyviai įžengiama į industrinę rinką, kurioje parduota ketvirtadalis produkcijos. Lietuvos lazerininkų produktai skraido kosmose.

Ypatingas yra Lietuvos lazerių sektoriaus atstovų bendradarbiavimas su Japonija. 1993 m. lazeriai buvo vienintelė produkcija, kurią Lietuva eksportavo į šią valstybę, o kiekvienais pastarojo penkmečio metais lazeriai sudarė apie ketvirtadalį mūsų eksporto į Japoniją.

Paradoksali lazerininkų produkcijos eksporto situacija – džiaugiamasi santykinės eksporto dalies sumažėjimu, nors eksportuotos produkcijos apimtys kasmet auga. Paradoksas paaiškinamas paprastai: prieš 20 metų Lietuvoje nebuvo klientų, galinčių įpirkti lietuviškus lazerius, tad 100 proc. pagamintos produkcijos buvo eksportuojama. O dabar Lietuvoje juos jau turi galimybę įsigyti ir pramonės įmonės, ir mokslo institucijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(75)
(0)
(75)

Komentarai (2)