Kaip sėklidės per parą prigamina 200 mln. spermatozoidų?  (3)

Žmogaus sėklidės – sunkiai suvokiamo produktyvumo fabrikai, per parą sugebantys prigaminti iki 200 mln. vienetų produkcijos! Tačiau tai nereiškia, jog spermatozoidai sėklidėse randasi kaip kačiukai. Oi ne. Pasirodo, spermos gaminimosi ir brendimo procesas trunka apie 64 paras. Tie 200 mln. per parą – tik baigiamoji stadija sudėtingo proceso, su kuriuo ir kviečiame susipažinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vidinėje sėklidės sienelės pusėje išsiraitę apie 300 sėklą gaminančių kanalėlių. Kiekvieną tokį kanalėlį sudaro nuo vieno iki trijų vamzdelių, kurių ilgis įvairuoja nuo 30 iki 100 cm. Kanalėliai yra tuščiaviduriai – su tvirtomis sienelėmis. Didžioji dalis sėklos gaminimo procesų ir vyksta tose sienelėse.

Kanalėlio sienelę sudaro dviejų tipų ląstelės – spermatogoninės ląstelės ir Sertolio ląstelės. Pirmosios yra užuomazginės ląstelės – motininės ląstelės, duodančios pradžia kiekvienam spermatozoidui. Jos buriasi priešais išorinę sienelės pusę, o jas supa Sertolio ląstelės, kurios savotiškai slaugo, augina ir lydi spermatogonines ląsteles.

Kai prasideda virsmo į spermatozoidus procesai, spermatogoninės ląstelės pradeda dalintis: chromosomos skyla į poras ir susiformuoja du spermatocitai, iš jų – keturios spermatidės, kurios bręsdamos virsta spermatozoidais. Besidalijančias spermatides Sertolio ląstelės apsupa ir tarsi biologinis konvejeris stumia jas į sėklos kanalėlio centrą. Spermatozoidus brandina Sertolio ląstelių sekretiniai baltymai.

Tiesa, Sertolio ląstelės ne tik savotiškai „maitina“ ir transportuoja spermatides, bet ir absorbuoja nusimestą citoplazmą ir kitus ląstelės organoidus. Paprasčiau tariant, nusimesdamos juos spermatidės virsta lengvais ir vikriais spermatozoidais, o išmėtytus jų brendimo rūbus surankioja Sertolio ląstelės.

Įsižiūrėjus į sėklinį kanalėlį pro mikroskopą, galima išvysti spermatozoidų rikiavimąsi. Na, o subrendę spermatozoidai kaupiami savotiškame produkcijos sandėlyje – sėklidės prielipe, kur ir laukia savo eilės. Vienas sėklidės prielipas sveria apie 3 gramus, o jį sudaro labai vingiuotas maždaug 7 m ilgio latakas, kuris apačioje pereina į sėklinį lataką – juo sėkla ejakuliacijos metu iššvirkščiama į aplinką.

Tokios tad tokelės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(39)
(4)
(35)

Komentarai (3)