Mokslininkai pirmą kartą žmogui perpils laboratorijoje sukurto kraujo  (0)

Nors savanoriškai duodamo kraujo per pastaruosius kelis dešimtmečius gerokai padaugėjo, pasauliui jo vis dar trūksta. Kadangi didesnis donorų skaičius problemų išspręsti nepadeda, mokslininkai sugalvojo naują būdą, kaip užtikrinti reikiamą kraujo kiekį – naudoti laboratorijoje sukurtą kraują, rašo Iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar vienas, mažiau „dirbtinis“ būdas gauti kraujo yra raudonųjų kraujo kūnelių auginimas laboratorijoje. Ar tai bus veiksminga, sužinosime jau po kelerių metų – neseniai mokslininkai paskelbė pradedantys klinikinius bandymus.

Pasak Didžiosios Britanijos Nacionalinės sveikatos tarnybos, tyrimai bus pradėti 2017 metais. Jų metu savanoriams bus įlašinama po kelis arbatinius šaukštelius kraujo, o kita – kontrolinė grupė, gaus donorų kraują.

Palyginimas mokslininkams leis sužinoti, ar laboratorijoje užaugintas kraujas nesukels nepageidaujamų reakcijų žmonių organizmuose. Tačiau tyrėjai mano, kad ši technika veiks, nes ankstesni tyrimai rodė, jog nenatūralaus kraujo ląstelės veikia taip pat, kaip ir įprastinės.

Tyrimus ketinama pradėti su kaulų čiulpų kamieninėmis ląstelėmis. Jos, panaudojus chemines medžiagas, bus paverstos į raudonuosius kraujo kūnelius. Jei ši technika pasirodys veiksminga, vėliau mokslininkai naudos ir kitą būdą gauti pradinių kamieninių ląstelių, tik pirminiu šaltiniu bus pasirinkta virkštelė.

Tyrėjai jau parodė, kad iš abiejų šaltinių galima išgauti raudonųjų kraujo kūnelių, tačiau problema yra jų mastas. Iki šiol pavyko pagaminti tik kelis arbatinius šaukštelius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai (0)