Šokiruojantis eksperimentas: ką su mumis daro cukrus? (Video)  (14)

Australas Damonas Gameau nutarė atlikti eksperimentą ir išsiaiškinti, kokį poveikį organizmui daro cukrus. Per dieną jis gaudavo apie 40 arbatinių šaukštelių cukraus. Rezultatai buvo šokiruojantys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visa tai įamžinta dokumentiniame filme.

Teigiami pokyčiai – dėl meilės

Iki 2008-ųjų Damonas maitinosi kaip dauguma – valgydavo kur papuola, per dieną išgerdavo mažiausiai dvi skardines gaiviųjų gėrimų ir surūkdavo pakelį cigarečių. Tačiau jis pasikeitė, kai įsimylėjo.

Dėl mylimos moters D. Gameau ėmė gyventi kitaip – pradėjo sveikai maitintis. Vyras saldumynus iškeitė į organiškas daržoves ir iš esmės atsisakė cukraus, kurio anksčiau su maistu gaudavo maždaug 30 arbatinių šaukštelių per dieną.

Pradėjęs sveikai maitintis jis pasiliko vienintelį saldumyną – juodąjį šokoladą: „Jau po poros mėnesių pradėjau pastebėti pokyčius, – pasakojo jis. – Žmonės mane gyrė už pagražėjusią odą ir šviesesnes akis, tačiau labiausiai nustebino tai, kad pasikeičiau savo mintimis.“

Nusprendė išsiaiškinti pats

Po trijų metų jis ėmė pastebėti vis daugiau straipsnių apie cukrų, tačiau jie buvo labai skirtingi – vienuose buvo rašoma, kad jis nuodingas, o kituose – kad būtinas, nes suteikia daug energijos. D. Gameau nusprendė, kad vienintelis būdas sužinoti tiesą – pačiam atlikti eksperimentą. Kartu jis pradėjo kurti dokumentinį filmą.

Vyras subūrė gydytojų, mokslininkų ir mitybos ekspertų komandą, kuri turėjo jį tirti ir stebėti. Damonas nutarė kasdien suvartoti 40 arbatinių šaukštelių cukraus per dieną – tiek, kiek dauguma 19-30 metų australų. Tačiau eksperimentas nebuvo toks paprastas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Australas nutarė ne šiaip šaukšteliais valgyti cukrų, o visą jo kiekį gauti iš produktų, kurie laikomi sveikais arba žmonės tiesiog nežino tikrojo juose esančio cukraus kiekio.

60 dienų D. Gameau mankštinosi, kaip ir anksčiau, nevalgė ledų, tortų ar kitų saldumynų, negėrė gazuotų gaiviųjų gėrimų. 40 šaukštelių cukraus jis gaudavo iš tokių produktų, kaip neriebus jogurtas, avižinių dribsnių batonėliai, dribsniai, sultys, sportiniai gėrimai ir padažai.

Itin suprastėjo sveikata

Pradėjus kurti dokumentinį filmą niekas iš D. Gameau stebėjusios komandos nežinojo, ko tikėtis. Juk taip maitinasi dauguma jaunų žmonių, tad didelių ir greitų pokyčių niekas nesitikėjo.

„Susidomėjimas išaugo, kai per 12 dienų priaugau 3 kilogramus, – pasakojo vyras. – Po 18 dienų prasidėjo kepenų suriebėjimo liga. Dar iš klinikos paskambinau prodiuseriui ir pranešiau apie rezultatą. O jis apsidžiaugė, kad išeis puikus filmas – iš prodiuserių daug užuojautos nesulauksi.

Eksperimento rezultatai patvirtino teiginius, kad dalis cukraus, fruktozė, virškinimo metu kepenyse paverčiama į riebalus – būtent dėl to mano kepenys per mažiau nei tris savaites suriebėjo.“

Eksperimento pabaigoje D. Gameau buvo priaugęs 8,5 kg svorio, jam išsivystė priešdiabetinė būklė, padidėjo širdies ligų rizika, ant pilvo atsirado papildomas riebalų sluoksnis, be to, akivaizdžiai pablogėjo nuotaika ir smegenų veikla.

„Pamačiau, kaip neigiamai mūsų visuomenę veikia cukrus. Supratau, kad jis aktyvuoja tas pačias smegenų dalis, kaip ir nikotinas, kokainas bei seksas, todėl jam sunku atsispirti, – teigė vyras. – Mūsų tikslas kuriant filmą buvo parodyti tiesą žmonėms – ypač tiems, kuriems to labiausiai reikia.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Dorotėja Noreikaitė
(54)
(13)
(41)

Komentarai (14)