Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-07-13)  (2)

Naujas laiko kristalų apibrėžimas, nauji Plutono atvaizdai ir neuropatinio skausmo kilimo mechanizmas


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-07-13 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-07-13)  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laiko kristalai

Buvo įdomi savaitė fizikams, nes Kalifornijos universiteto ir Tokijo universiteto tyrėjų komandos pasiūlė naują laiko kristalų apibrėžimą – tada įrodė, kad tokie dalykai neegzistuoja – teorija rodė, kad sistema gali judėti, nors neturi tam pakankamai energijos.

Mikrobanginis šviesos kvantų valdymas

Ecole Normale Supérieure (Prancūzija) komanda pademonstravo būdą kontroliuoti kvantines šviesos savybes, naudojant mikrobangų fotonus superlaidžių grandinių tikrinimui.

Plutonio magnetizmas

JAV Energijos departamentui dirbantys tyrėjai panaudojo neutronus „trūkstamo“ plutonio magnetizmo paieškoms – ir patvirtino seniai iškeltą teoriją.

Artyn prie Plutono…

Įdomybių netrūko ir kosmoso tyrinėtojams, labiausiai dėl ataskaitų apie NASA zondo New Horizon, artėjančio prie Plutono, atradimus – pirmiausia, zondui artėjant, pasimatė naujos geologinės struktūros

…ir dar arčiau

… paskui, zondui prisiartinus prie nykštukinės planetos dar labiau, tyrėjai pastebėjo ant paviršiau širdelės formos struktūras, nors dar dar nežino, kas tai yra.

Ar yra kas gyvas

Tokios naujienos nušviečia NASA ir kitų kosmoso tyrėjų grupėse kylančią problemą: Kaip žinosime, kad radome nežemišką gyvybę? Ieškodama įžvalgų, Phys.org kalbėjosi su Terence'u Kee, Britanijos astrobiologijos draugijos prezidentu.

Lazeriniai varikliai

Naujas Boeing kompanijos patentas aprašo lazerines varymo sistemas lėktuvams, ir potencialiai – erdvėlaiviams. Idėja į šauti lazeriu į radioaktyvios medžiagos gabalėlį, taip įvykdant mažą termobranduolinę reakciją. Boeing viešai patento ar idėjos kol kas nekomentavo.

Žuvų taukų apsauga nuo gydytojų

Pensilvanijos valstijos universiteto medicinos koledžo komanda pasidomėjo: Ar gali keturios žuvies taukų piliulės per dieną išvaduoti nuo gydytojų? Jie mano, kad taip, bent jau vyresnius žmones, kurie gėrė piliules bent tris mėnesius.

Kur skendi šiluma

Be to, naują tyrimą drauge su NASA Reaktyvinės stūmos laboratorija atlikę tyrėjai išsiaiškino grėsmingą faktą – šiluma kaupiasi po vandenyno paviršiumi. Tai padeda paaiškinti, kur dedasi visa papildoma šiluma dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų poveikio, bet kartu iškelia klausimą, kas nutinka, kai jis bus visiškai įsotintas.

Chroniško skausmo priežastys

Ir galiausiai, jei esate vienas iš milijonų, kenčiančių nuo kokio nors lėtinio skausmo, greitai gali pasigirsti geros naujienos, nes Kalifornijos universiteto tyrėjai išsiaiškino pagrindinį neuropatinio skausmo atsiradimo mechanizmą – jie įsitikinę, kad atradimas atvers duris naujam gydymui, galiausiai palengvinsiančiam tokių negalių, kaip traumos, diabetas, išsėtinė sklerozė, herpes bėrimas ir daugelio kitų būklių metu patiriamą lėtinį skausmą.


Bob Yirka

phys.org

(10)
(0)
(10)

Komentarai (2)