Neaiškus gyvis Lietuvos kūdroje: kas gi čia toks?  (1)

Skaitytojas Domas atsiuntė jam nežinomo gyvio nuotrauką, prašydamas paaiškinti, kas gi apsigyveno jo kūdroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Prūde atsirado naujas gyventojas. Nežinome, kas tai. Gal galite pasakyti, koks čia padaras“, - laiške rašė vyras, taip pat atsiuntęs ir nuotraukų. Gamtininkas Deividas Makavičius, paprašytas atsakyti į skaitytojo klausimą, peržiūrėjęs nuotraukas teigė, kad vyrui pavyko nufotografuoti paprastojo tritono jauniklį. „Tai yra paprastojo tritono jauniklis (lerva). Jis pilnai susiformuos vasaros antroje pusėje ir išlips į sausumą. Čia praleis net du metus, kol visiškai subręs“, - aiškino pašnekovas. Gamtininkas sakė, kad šią rūšį atskiria ne visi. Kai kas ją painioja su skiauterėtuoju tritonu, kuris yra retas, todėl saugomas Lietuvos raudonojoje knygoje.

Be to, D. Makavičius pridūrė, kad nors paprastasis tritonas ir nėra reta rūšis, vis dėlto kiekviename vandens telkinyje jo nepamatysite.

Šie gyvūnai apsigyvena stovinčiuose nedideliuose vandens telkiniuose, kuriuose labai mažai arba iš viso nėra plėšriųjų žuvų. Pavyzdžiui, upėse jie negyvena.

„Tai yra kaimo kūdrų gyventojas“, - paaiškino gamtininkas. Šių uodeguotų varliagyvių dydis – 9-11 cm. Tuoktuvių metu patinams ant nugaros išauga didelė skiauterė vingiuotu kraštu, o uodegos šonuose būna mėlynai perlamutrinės spalvos juostos. Patelės didesnės už patinus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(23)
(9)
(14)

Komentarai (1)