Senas sovietų palydovas vos nesirėžė į Tarptautinę kosminę stotį  (0)

Praėjusį ketvirtadienį 14 val. 50 min. Lietuvos laiku Tarptautinė kosminė stotis buvo ištuštėjusi. Baiminantis susidūrimo su rusų palydovu „Meteor-2“ ten dirbęs ekipažas gavo nurodymą skubiai apleisti stotį ir nuo gresiančio pavojaus pasislėpti kosminiame laive „Sojuz“. Šį sykį pavojaus išvengta, nors šiukšlė praskriejo visai arti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

14 val. 50 min. Lietuvos lauku buvo gautas pranešimas, kad Tarptautinės kosmoso stoties (TKS) ekipažas, slėpdamasis nuo artėjančios nuolaužos, užėmė savo vietas laive „Sojuz“.

Kosminė šiukšlė labiausiai prie stoties buvo priartėjusi 15 val. 01 min. Lietuvos laiku. Anot NASA, tokio pobūdžio incidentas stotyje buvo jau ketvirtas. Šį ketvirtadienį grėsmę sukėlė „darbą baigęs rusų meteorologinis palydovas „Meteor-2““. Jis buvo paleistas iš Plesecko komsodromo dar 1979 metais.

Du rusų kosmonautai Genadijus Padalka ir Michailas Kornijenka bei amerikiečių astronautas Scottas Kelly, kurie šiuo metu ir sudaro TSK ekipažą, pasitraukė į kapsulę „Sojuz“, skirtą astronautams gabenti į TKS ir iš jos.

Naujienų agentūros „Interfax“ pašnekovas iš skrydžio valdymo centro sakė, kad „TKS susidūrimo su artėjančiu objektu tikimybė viršijo leistiną ribą“. Pasak jo, atlikti manevro susidūrimui išvengti šį sykį nebūtų pavykę, nes „informacija iš JAV kosmoso stebėtojų buvo gauta per vėlai“.

Tačiau šiukšlė praskriejo saugiai ir skrydžių valdymo centras jau leido ekipažui grįžti į stotį.

„Skrydžių valdymo centras davė ekipažui komandą „viskas švaru“. Visos stoties sistemos veikia normaliai. Artimiausiu laiku ekipažas paliks „Sojuz“ laivą“, – nurodoma paskutiniame NASA pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(35)
(0)
(35)

Komentarai (0)