Tyrimas: kaip pasikeičia kosmose pabuvojusių astronautų oda?  (2)

Kaip kažkada sakė NASA, kelionė į kosmosą nėra kelionė į SPA. Kosminiai skrydžiai labiausiai paveikia vieną svarbiausių žmogaus organų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per daugelį metų buvo pastebėta, kad kosmose pabuvoję astronautai turi odos problemų. Kas gi su oda vyksta kosmose? Naujas tyrimas rodo, kad ilgą laiką kosmose praleidusių žmonių oda tampa kur kas plonesnė, rašo Phys.org.

Trys astronautai buvo ištirti prieš ir po kelionės į kosmosą. Odos struktūros reakcijos buvo pavaizduotos naudojant pažangią vaizdavimo technologiją.

Tyrimo rezultatuose teigiama, kad kosminės kelionės metu keičiasi odos sudėtis. Pirmiausiai todėl, kad oda keliaujant gamino didelius kiekius kalogeno. Antra, mažėjo epidermis – danga, apsauganti tikrąją odą nuo kenksmingo aplinkos poveikio, – ypatingai tame regione, kur buvo gyvos ląstelės. Pasak mokslininkų, epidermis sumažėjo iki 20 procentų.

„Mes naudojome femtosekundinio lazerio impulsus. Galime paimti odą ir iš jos gauti signalus, ypatingai fluorescencijos, taip pat ir kitus signalus, vadinamus antrąja harmonikos karta. Su šiais dviem signalais mes galime sukurti vaizdus ir gauti itin tikslius duomenis apie odą itin aukšta rezoliucija“, – kalbėdamas apie tyrime naudotą technologiją pasakojo profesorius Karstenas Koenigas iš Biofotonikos ir lazerių technologijos departamento Saarlando universitete.

Ši technika leidžia tyrimų rezultatus gauti per sekundes, kai priešingu atveju tam prireiktų daryti biopsiją ir kitų procedūrų.

Nors pagaliau mokslininkai žino, kas vyksta, jiems vis dar reikia informacijos, tad žadama atlikti daugiau tyrimų: „Kol kas mes dar neturime jokio paaiškinimo ir laukiame, kol kiti astronautai sužinos, kas vyksta ir galbūt pamėgins išsiaiškinti, kaip odą apsaugoti ir padaryti taip, kad epidermis nesitrauktų“, – kalbėjo K.Koenigas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(39)
(0)
(39)

Komentarai (2)