Pirmą kartą mergaitei persodinta 3D spausdintuvu pagaminta kaukolė (Video)  (3)

Po septyniolikos valandų trukusios operacijos Kinijos gydytojai pirmą kartą sėkmingai persodino trijų metų mergaitei kaukolę, kuri buvo sukurta 3D spausdintuvu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hanhan kentėjo nuo galvos smegenų vandenės – hidrocefalijos, dėl kurios jos galva buvo smarkiai ištinusi. Dėl hidrocefalijos Hanhan kaukolės ertmėje kaupėsi skystis. Mergaitės galva tapo keturiskart didesnė, nei įprasta jos amžiuje. Kaukolė buvo išsiplėtusi ir labai pažeidžiama. Jos kūnas buvo nepajėgus išlaikyti tokį galvos svorį, todėl mažylė nuo praėjusių metų rugsėjo buvo prikaustyta prie lovos. Galvos smegenų vandenė sukėlė ir daugiau komplikacijų. Mergaitei sutriko kraujotaka, ji apako. Medikai nebežinojo, kaip padėti mažajai pacientei, todėl ryžosi novatoriškai operacijai, kurios bandymai iki tol nebūdavo sėkmingi. Operacija trūko 17 valandų. Jos metu Hanhan buvo persodinta 3D spausdintuvu atspausdinta kaukolė, pašalintas smegenyse susikaupęs skystis. Kaukole buvo pagaminta iš trijų dalių titano tinklelių taip, kad atitiktų Hanhan galvos matmenis.

Po operacijos gydytojų komanda tikino, jog mergaitei dar prireiks ne vienos chirurginės intervencijos, kol ji galutinai pasveiks, tačiau ši operacija jai suteikia viltį išgyventi.

Praėjusiais metais panaši operacija buvo atlikta 22 metų olandei. Kinijoje tokia operacija iki šiol tebuvo atlikta vyrui, kurio galva sutraiškyta po avarijos. Vaikams tokio tipo operacijos nebuvo atliekamos.

Nuo 1980 metų, kuomet buvo išrastas 3D spausdintuvas, jis plačiai pritaikomas pramonėje, architektūroje, taip pat medicinoje.

Visame pasaulyje mokslininkai stengiasi kuo plačiau naudoti 3D spausdintuvą tam, kad sukurtų įvairius žmogaus organus – kaukolę, inkstus, kepenis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (3)