Los Andželo ligoninėje gydomas maru susirgęs vaikas  (0)

Sveikatos priežiūros darbuotojai ieško infekcijos židinio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – jau trečias maro atvejis Jungtinėse Valstijose šiemet. Kiti du buvo užregistruoti Kolorado valstijoje. Abu baigėsi mirtimi: praėjusią savaitę nuo maro mirė suaugęs Pueblo apygardos gyventojas, o birželį maras nusinešė Larimerio moksleivio gyvybę.

Kasmet užregistruojami vidutiniškai 7 maro atvejai – daugiausiai JAV vakaruose. Ligą platina dažniausiai laukiniai gyvūnai (ypač graužikai). Marą sukeliančios bakterijos dalį savo gyvenimo praleidžia blusų virškinimo traktuose, o blusos mėgsta įsikurti laukinių graužikų kailyje. Taip užkratas gali pasiekti naminius gyvūnus, galvijus ir net žmones.

Maras dažniausiai aptinkamas Kalifornijos valstijos laukinių graužikų organizmuose – ypač tų, kurie gyvena ir veisiasi kalnų vietovėse. Tiesa, Kalifornijoje pastarąjį kartą maro atvejis buvo užregistruotas tik 2006 m. Nuo 1970 m. šioje valstijoje užfiksuoti 42 maru susirgusių žmonių atvejai – 9 ligoniai mirė.

Los Andžele maru susirgusį vaiką gydantys medikai įtaria, kad baisia liga jis galėjo užsikrėsti šeimyninės iškylos birželio vidury metu į Stanislauso ir Josemitės nacionalinių parkų miškus. Šiuo metu šiose teritorijose ieškoma maro užkrato židinių. Minėtų nacionalinių parkų darbuotojai informuoja lankytojus, kaip gintis nuo marą pernešti galinčių blusų.

Patariama vengti šių parazitų turinčių laukinių žinduolių (ypač graužikų – kad ir kokie mieli jie atrodytų, mat blusos gali gyventi ne vien žiurkių, bet ir kitų graužikų kailyje). Taip pat patariama naudoti repelentus nuo kraujasiurbių vabzdžių – ypač purškiant ar tepant rankogalių, kelnių klešnių sritis. Galimų maro židinių regionų gyventojams rekomenduojama laukan neišleisti naminių gyvūnų ir naudoti erkes bei blusas nuo jų kailio atbaidančius preparatus. Šeimininkams derėtų stebėti savo augintinių sveikatą ir elgesį, o įtarus susirgimą kuo greičiau kreiptis pas veterinarą.

Vaikas Los Andželo ligoninėje sveiksta. Mūsų laikais antibiotikai daugeliu atveju pajėgūs įveikti maro užkratą – du mirtimi pasibaigę atvejai Kolorade yra išimtis. Gydytojai sako, kad maro epidemijos protrūkis Los Andželui neturėtų grėsti. Apskritai, kol infekcija nepatena į susirgusiojo plaučius, maru nuo sergančiojo užsikrėsti nėra galimybės. Pastarąjį kartą maru nuo žmogaus Kalifornijoje buvo užsikrėsta 1924 m.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(34)
(0)
(34)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: