Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-10)  (0)

Neutrinų osciliacijos, mėnulio nuotraukos ir neurologinė miego pozicijos įtaka


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-08-10 Įdomiausios savaitės mokslo naujienos (2015-08-10)  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Michelsono interferometro, skirto dviejų pakabintų masyvių veidrodžių susieto judesio generavimui, iliustracija. Je veidrodžai gerai izoliuoti nuo aplinkos, dėl šviesos slėgio kyla susietumas tarp veidrodžio judesio ir atspindėtos šviesos lauko kvadratūrų kiekvienoje atšakoje. Sudėjus du šviesos laukus ir subalansavus homodininę detekcija dviejuose išėjimuose (1, 2), galima kaitalioti susietumą, kuris nuolat generuoja EPR susietą veidrodžių judėjimą. Liekamasis susijungimas su aplinka nuolat sunaikina susietumą taip, kad susietumas nuolatos yra, bet tik trumpą baigtinį laiko intervalą. Kad nenulinėje temperatūroje būtų pasiekiamas reikiamas būsenos grynumas, sąlyginės judesio būsenos turi būti apibrėžtos.
Susietumas makropasaulyje

Dar viena gera savaitė fizikai, nes tyrėjas Romanas Schnabelis, Graviracinės fizikos Maxo Plancko instituto profesorius, atskleidė planą susieti masyvius objektus – konkrečiau, du veidrodžius, sveriančius 0,1 kg – jei idėją pavyks įgyvendinti eksperimentiškai, tai būtų milžiniškas šuolis objektų susiejimo srityje.

Spengianti tyla

Be to, Kalifornijos universiteto mokslininkų komanda atšaldė tyliausias pasaulyje dujas, kad galėtų išgirsti silpnus kvantinius efektus – vos viena milijardine laipsnio dalimi už absoliutųjį nulį aukštesnėje temperatūroje buvo užfiksuota pati mažiausia entropija.

Neutrinų kaita

Kita komanda, dirbanti su NOvA Fermilab eksperimentu užfiksavo neutrinų keitimąsi >800 km kelyje – taip komanda sugebėjo užfiksuoti mažų dalelių osciliacijas, ir tuo pačiu įrodė, kad jų tyrimui sukurti jutikliai veikia taip, kaip buvo suplanuota.

Kvantinė baterijos

Kita keturių tyrėjų komanda iš JK, Singapūro, Australijos ir Italijos iškėlė idėją, kad spartesnį baterijos įkrovimą galima būt įgyvendinti, naudojant kvantinę bateriją – kubitų kvantinių būsenų energiją.

Vienos žvaigždės negana

Būta ir svarbių naujienų iš kosmoso, kai astronomų komanda, tirianti Kepler observatorijos duomenis atrado dešimtąją pereinančią „Tatooine“ – kur planeta sukasi apie dvi žvaigždes.

Platus galaktikų ratas

Dar, Vengrijos ir JAV tyrėjų komanda paskelbė atradusi didžiausią objektą visatoje – 5 mlrd šviesmečių skersmens galaktikų žiedą.

Mėnulio asmenukė

Iš už milijonų kilometrų , NASA kamera parodė Mėnulį, kertantį Žemės diską – taip pamatėme jo apšviestą „tamsiąją“ pusę.

Politinė genetika

Tyrėjų iš Singapūro komanda iškėlė domėjosi, ar genai gali padaryti mus liberlais ar konservatoriais? Jie atliko tyrimą, apklausdami 1771 universiteto studentą ir rado duomenų, rodančių, kad genetika gali turėti poveikį mūsų politiniams polinkiams – konkrečiau, jie rado geno variantą, kuris apsprendžia liberalias ar konservatoriškas pažiūras.

Intelekto genetika

King's koledžo tyrimas pateikė pirmąją itin aukšto intelekto žmonių genetinę analizę – jie rado genetinį skirtumą tarp 0,03% protingiausiųjų.

Išmiegok ligą

Jei nerimaujate dėl neurologinio susirgimo išsivystymo, galite kai ką nuveikti, kas šį šansą sumažina – miegokite ant šono. Stony Brook universiteto tyrėjų komanda rado įrodymų, kad fizinė pozicija miegant, gali paveikti kūno gebėjimą pašalinti nereikalingas medžiagas smegenyse. Tai buvo dalis tyrimo, kuriuo siekta išsiaiškinti: ar kūno padėtis miegant gali paveikti tai, kaip smegenys atsikrato atliekų?


Bob Yirka

phys.org

(18)
(3)
(15)

Komentarai (0)