Šis tas visiškai naujo: sukurti naujos kartos metalo dažai iš stiklo (Video)  (2)

Saulės kaitra gali būti žvėriška. Ji gali nudėvėti net ir pačias stipriausias struktūras, įskaitant stogus ir karinius laivus. Saulė taip įkaitina metalo lakštus, kad juos naudoti tampa per karšta. Kad apsigintų nuo Saulės žalos ir karščio, mokslininkai sukūrė naujus aplinkai nekenksmingus dažus iš stiklo, kurie atspindi Saulės spindulius nuo metalinių paviršių, todėl šie nekaista ir būna patvaresni, rašo Phys.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai apie savo atradimą pranešė 250 – ajame Amerikos chemikų bendruomenės susitikime.

„Dauguma dažų, kuriais dažome automobilius arba namus, yra paremti polimerais, kurie genda ultravioletinių Saulės spindulių šviesoje, – kalbėjo išradėjas Jasonas J.Benkoskis. – Taigi bėgant laikui atsiranda žymės ir pageltimai. Taip pat polimerai išskiria lakiuosius organinius junginius, kurie gali pakenkti aplinkai. Todėl aš norėjau atsitraukti nuo tradicinės polimerų dangos ir rinktis neorganines stiklo.“

Stiklas, kuris yra pagamintas iš silicio dioksido, gali būti ideali danga. Jis yra sunkus, patvarus ir turi tinkamas optines savybes. Bet jis labai trapus.

Kad atkreiptų dėmesį į šį aspektą kurdamas naujuosius dažus, Benkoskis, kuris dirba Johnso Hopkinso taikomosios fizikos laboratorijoje, pradėjo nuo silicio dioksido – vienos iš gausiausiai Žemės plutoje randamų medžiagų.

Jis modifikavo vieną jo versiją, kalio silikatą, kuris paprastai ištirpsta vandenyje. Jo patobulinimai junginį pakeitė taip, kad šis purškiamas ant paviršiaus išdžiūsta ir tampa atsparus vandeniui.

Skirtingai nei akrilas, poliuretaniniai ar epoksidiniai dažai, Benkoski'o dažai yra beveik visiškai neorganiški ir turėtų veikti kur kas ilgiau nei analogai organinėse sudėtyse. Jo dažai taip pat sukurti taip, kad plėstųsi ir susitrauktų su metaliniais paviršiais tam, jog būtų išengta skilinėjimo.

Sumaišius pigmentus su silicio dioksidu ir juos panaudojus, danga gauna papildomą savybę – galimybę atspindėti visą Saulės šviesą ir pasyviai spinduliuoti šilumą. Kadangi danga nesugeria Saulės šviesos, bet koks paviršius padengtas šia medžiaga bus oro temperatūros arba net šiek tiek vėsesnis. Tai yra svarbiausias veiksnys norint apsaugoti struktūras nuo Saulės.

Benkoski's savo išradimą ketina pritaikyti kariniuose laivuose, tačiau apstu ir kitų pritaikymo komercijoje būdų.

Anot išradėjo, dažais galima būtų padengti namų stogus ir tokiu būdu sumažinti karštį namuose, taigi ir sąskaitas už elektros energiją. O naujoji danga neturėtų būti brangi, nes jos gamybos medžiagos gamtoje apstu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(30)
(0)
(30)

Komentarai (2)