Šeši kasdieniai dalykai, kuriuos išrado NASA  (0)

JAV Nacionalinei aeronautikos ir kosmoso administracijai (NASA) galime būti dėkingi už daugybę dalykų, padėjusių pažinti pasaulį, stebėti planetų judėjimą. Tačiau, pasirodo, kai kurie NASA išradimai praverčia ne tik danguje, bet ir žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Huffington Post“ suskaičiavo šešis NASA išradimus, kasdien naudojamus toli gražu ne vien kosmose.

Kūdikių maisto formulė

Nereikia būti išminčiumi, kad suprastum, jog motinos pieno negaunančiam kūdikiui vis tiek reikia kažkaip maitintis. Tačiau tik NASA dėka kūdikių maistas per pastaruosius trisdešimt metų tapo itin kokybiškas ir maistingas.

Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje NASA aktyviai ieškojo, kuo maitinti į kosmosą išvykstančius astronautus. Tuomet buvo nustatyta, kad itin maistingas yra vienas mikrodumblis. Jo pagrindu buvo sukurtas maisto papildas Formulaidas. Dabar šis dumblis yra kone viso kūdikių maisto sudėtinė dalis.

Kompiuterio pelė

Siekdama, kad kompiuterius būtų lengviau valdyti, NASA finansavo mokslinius tyrimus, po kurių 1968 m. pasaulį išvydo pats patogiausias darbo kompiuteriu įrankis – pelė. Nors pelė per tiek laiko smarkiai pasikeitė, jų atsirado lazerinių ir belaidžių, paties pelės veikimo principo patogumu kol kas niekam nepavyko nustelbti.

Patogūs bėgimo bateliai

Atrodo, skraidant padebesiais apavas turėtų rūpėti mažiausiai, tačiau vienas NASA išradimas itin pasitarnavo bėgikams. Žinoma, NASA tyrimų tikslas buvo kitas. Agentūra ieškojo geriausios gumos astronautų šalmams. Tačiau išrasta technologija netruko pasinaudoti sportinių kūrėjai, kurdami smūgio slopintuvus batelių pakulnėse.

Mobiliųjų telefonų kameros

Dabar nė nebesusimąstome, kad mobilųjį telefoną iš kišenės kur kas dažniau išsitraukiame ne tam, kad paskambintume, o tam, kad įamžintume mielą akimirką. Tačiau turbūt tik nedaugelis žino, kad itin kompaktiška fotokamera buvo sukurta ne mobiliųjų telefonų gamintojų, o NASA, kai astronautams prireikė galimybės fiksuoti vaizdus, o dideliais aparatais apsikrauti niekas nenorėjo.

Ledui atsparūs lėktuvai

Ledas ir orlaiviai dera taip pat, kaip ledas ir raudonas vynas. Tai yra niekaip. Niekada. Ir turime dėkoti NASA, kad kelionės lėktuvais tapo nepalyginamai saugesnės, kai buvo sukurtos įvairios priemonės apsaugai nuo apledėjimo – nuo šildomų sparnų iki elektronikos atsparumo technologijų. Dabar šie kosminiai išradimai naudojami ne tik komercinių orlaivių apsaugai, bet ir privačių mažų lėktuvėlių apsaugai.

Nesibraižantys lęšiukai

1972 m. buvo nutarta, kad akinių stiklai negali dužti į šipulius, tačiau tokie minkštesni lęšiukai nebuvo apsaugoti nuo braižymo. Tuomet NASA mokslininkai ėmėsi kurti astronautų šalmus ir sukūrė patvaresnį plastiką, kuris šią problemą išsprendė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(58)
(1)
(57)

Komentarai (0)