Lietuvos vandentiekio vanduo kokybiškas ir sveikas? Nuomonė, kodėl tai paprasčiausias melas

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

dzebdze 2015-09-01 13:26
Filtrų pardavėjų užsakytas straipšniūkštis...ne veltui remiamasi, vien vieno filtrų pardavėjo "nuomone"...
geziokas 2015-09-01 13:30
kai kiekvienas viešai gali išreikšti savo nuomonę, sunku atsirinkti kas tikra, kas ne. Ypač kai nuomonės skiriasi ir pilamas purvas ant kitos nuomonės. Vieša paslaptis, jog dauguma straipsnių yra užsakomi tam tikrų suinterisuotų grupių. Akivaizdi produkto reklama. pasinaudojant nesenu nemaloniu įvykiu vienoje vietoje ir problemą priskiriant visai šaliai.
procc 2015-09-01 15:18
Norite suzinoti tikraja savo vandens kokybe? Prisipilkite vandens namie i koki stiklaini, ir nusineskit istirti, tuomet suzinosit viska apie ji. Tyrimas ner labai brangus.
daynewss 2015-09-01 15:31
Iš dalies tiesa, bet ir pats ponas iš straipsniuko yra suinteresuotas asmuo. Tačiau.... Akvariumas mano hobi, jau 8 metai, neskaitant vaikystės. Prieš metus įsirengiau filtravimo sistemą su atbuline osmose, jonizavimu ir t.t. 7 pakopų filtravimas. Akvariumo stiklai palei/virš vandens linijos buvo nuolat apaugę kalkėm. Karbonatinis kietumas iš čiaupo (Vilnius,Vingio parko vandenvietė) yra ~14 (matuojant gan tiksliais testais). Pradėjus skiesti keičiamą vandenį santykiu 80% osmosė ir 20 iš čiaupo kalkėjimo praktiškai nebeliko. Vandens iš čiaupo skonis yra kaip vandens iš čiaupo, jaučiasi kad kietas. Kvapas - atsiduoda žuvim. Iš osmosės skonis labai minkštas (žmona net negeria, sako neskanus), kvapo jokio. TDS matuoklis šaltame vandenyje iš čiaupo rodo 150-250 (kaip kada), maišytas vanduo ~370. Filtruotas vanduo visada ~30 ppm, iš mineralizatoriaus ~40-50. Kavos aparatas - nekalkėja (osmosė), virdulys nekalkėja (osmosė). Iš dalies teisūs tie, kurie sako, kad toks vanduo išplauna mineralus, bet visada galima nusipirkti Vytauto. Nesakau, kad reikia pirkti filtrus ir kuo brangesnius, bet kad vanduo tikrai nekoks, tai faktas. Gal dėl vamzdynų, bet gal ir dėl pačio vandens. PS Šią vasarą buvau Heide parke, tai 80% vokiečių pilasi vandenį iš čiaupų į butelius, nes 0,5 kaina 3,24 euro. paragavom ir mes - pas juos iš čiaupo parke tikrai geresnis, nei pas mus namuose.
Arns 2015-09-01 15:42
Tai užsienyje daug kur taip, pavyzdžiui Dubrovnike visi pildosi savo buteliukus ir geria iš fontano (ne semia, o iš trykstančio). Apie kalnuotas vietas nėra nė ko šnekėti, beveik kiekvienam Austrijos Alpių sustojime padarytas kraniukas jei tau reik vandens.
immortallt 2015-09-01 16:33
daynewss, pirma, vanduo iš osmoso realiai nėra pats geriausias vartoti, nes jis būtent minkštas ir pernelyg išvalytas - netinkamas žmogui. Valyti vandenį iki vos ne distilato, o tada pirkti Vytautą. Rimtai? Žimoma priklauso nuo vandens punkto, tai yra iš kur paimamas vanduo, bet Lietuvoje daugumoje vietų jis labai geras. Žinoma vanduo po osmoso virudylyje nepalieka kalkių, bet tai nėra vandens kokybės matavimas. Virintum Vytautą virdulyje, dar ne tokios kalkės formuotųsi.
silicon 2015-09-01 16:34
Geriamas vanduo lietuvoje turi atitikti Europos Sąjungos saugumo reikalavimus, tikrai nemanau, kad visoje Lietuvoje nesaugus vanduo praslystų nepastebėtas. Net vandens kokybė aišku ne visur vienoda. Užaugau Utenoje, kur sovietai dėl geros vandens kokybės nusprendė pastatyti gėrimų fabriką (utenos alus, gamindavo pepsi taip pat), vandens skonis visada buvo langai geras, bet paskui gyvenau Kaune, Vilniuje, tai nežinau gal dėl vamzdynų, gal dėl paties vandens kokybės, skonis tikrai buvo daug prastesnis. Bet namuose filtruotas vanduo ne ką geresnis, kalkes panaikina, bet tada vandenyje padaugėja druskų, kas tikrai blogiau organizmui.
kiesza 2015-09-01 19:10
Grįžus iš užsienio su persiorentavusiais skonio receptoriais tuščiam vandeniui, labai keistas jausmas gerti lietuvišką vandenį, atrodo, kad jis kupinas kalkių, o vanduo iš šulinio išvis pasaka, kaip geriausias mineralinis, dėja prie to skonio akimirksniu pripranti.. Dar keistas dalykas, kad namuose virdulys kalkėmis apauga per mėnesį ir greičiau, o vat vakarų valstybėse, mėnesių mėnesius naudojant virdulys kaip naujas
Žygimantas.baltulionis 2015-09-01 23:30
Ir vėl straipnis apie filtravimus \
Simplicity 2015-09-01 23:41
Lietuviškas vanduo eina iš giluminių gręžinių, todėl ir yra kietas. Jei vamzdynai ir valymo įrengimai seni, tai geras vanduo dar ir skonį, spalvą ir kvapą nuo jų pasigauna. Tokioj Airijoj geriamas vanduo yra imamas iš upių. Prafiltruoja tą lietaus vandenį, įvaro fluoro dezinfekcijai ir atiduoda į vandentiekio tinklus. Kiek toliau į Šiaurę nuo Dublino yra tokių miestų ir miestelių, kur vanduo į vandentiekį patenka tiesiai iš pelkių ir jo nevirinto net gerti negalima, o prekybcentrių tualetuose net kabo įspėjimai, kad vanduo iš čiaupo yra skirtas tik rankoms plauti. (Pamatai tokį įspėjimą ir susimąstai dėl tokios higienos prasmės, nes gali būti, kad įrankis yra švaresnis už patį vandenį. )
sub 2015-09-02 09:49
Spėju kad tavo osmozės filtras yra RO-6. Jei taip, tai Vytauto tau nereikia pirkt (čia ne antireklama, o tik patarimas), gali uždėti mineralinį filtrą - ir bus vanduo su šiek tiek mineralų, nors spėju kad 6 pakopų osmozė jau turi mineralų filtrą. Šiaip osmozės, išvalo vandenį sąkyčiau beveik visiškai, ir gerus ir blogus dalykus, taigi gerti nelabai tinka, bet puikiai tinka maisto ruošimui. Tik nežinau kaip su nitritu ir nitratu, manau kad šitiems reiktų atskiro filtro, osmozė tam gali būti nepajėgi. Kalbant apie LT vandenį, tai pagrindinė problema geležis ir kalkės, matau beveik visi tam pritaria. Kaune, pvz. vandens kietumas apie 4, geležies mažiau, Vilniuje panašiai. Bet manau kad didžiausia problema ne geležyje ir kalkėse, o nitrituose ir nitratuose.
daynewss 2015-09-02 11:23
Kalbant apie LT vandenį, tai pagrindinė problema geležis ir kalkės, matau beveik visi tam pritaria. Kaune, pvz. vandens kietumas apie 4, geležies mažiau, Vilniuje panašiai. Bet manau kad didžiausia problema ne geležyje ir kalkėse, o nitrituose ir nitratuose.[/quote] kadangi Lietuvoje vanduo imamas iš giliminių sluoksnių, tai juose nitritų ir nitratų kiekiai yra beveik 0. Bent jau nitritų ten beveik nėra (tie patys testai ir VV duomenys), nitratų vandentiekio vandenyje yra, bet labai nedaug (testai ir VV duomenys). Suvalgyk morką ir gausi daugiau nitratų. Immortallt Valyti vandenį iki vos ne distilato, o tada pirkti Vytautą. Rimtai? Taip, rimtai. Nes vandentiekio vandenyje yra ne tik K, Na ir Ca, bet ir švinas bei kiti "bonusai". + filtravimo sistemoje yra mineralizatorius. Kiek jis ten padeda daug kas abejoja, tarp jų ir aš, bet mineralinio vandens nusipirkti galima (nuolatos sportuoju, kol kas mėšlungio nebuvo), o kai reikės vonioje skaldyti akmenis inkstuose, tai tada ir pagalvosi... sub Pas mane RO-7, tas pats kaip ir RO-6 tik + mineralizatorius. Dėl įrangos sudedamųjų dalių reikalingumo nediskutuosiu, nes sistemą gavau dykai (dovanų).