Čilės sotinėje – 8,3 balo stiprumo žemės drebėjimas, yra aukų  (4)

Aukų skaičių ketvirtadienį paryčiais paskelbė vidaus reikalų viceministras Mahmoudas Aleuy, kuris pabrėžė, jog tai yra tik preliminarūs duomenys. Čilės sostinėje Santjage tūkstančiai išsigandusių gyventojų išbėgo į gatves, o galingo požeminio smūgio atgarsiai buvo juntami net Argentinoje, kur taip pat svyravo namai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų geologijos tarnybos (USGS) duomenimis, žemės drebėjimo epicentras buvo vos už 228 km į šiaurę nuo Santjago, kuriame gyvena 6,6 mln. žmonių.

USGS nurodė, kad žemės drebėjimas įvyko 19 val. 54 min. vietos (00 val. 54 min. Lietuvos) laiku, o jo židinio gylis buvo 8 kilometrai. Seismologai taip pat pranešė apie daug pakartotinių smūgių, keleto jų galingumas viršijo 6 balus.

„Judėjimas iš pradžių buvo nežymus, o paskui ėmė darytis vis stipresnis“, – sakė Santjago gyventoja Jeannette Matte. „Buvome 12-ajame aukšte ir labai nuogąstavome, nes jis niekaip nesiliovė. Iš pradžių jis vyko iš vieno šono į kitą, o paskui virto tarsi šokčiojimu“, – pridūrė ji.

Vidaus reikalų ministras Jorge Burgosas netrukus po to, kai sudrebėjo žemė, sakė, kad buvo nutarta evakuoti pakrantės miestus ir gyvenvietes. Be to, mokyklose, buvo atšauktos pamokos. Žinome, kad gali būti daugiau pakartotinių smūgių, todėl turime vertinti padėtį kiekvieną minutę“, – sakė Čilės prezidentė Michelle Bachelet, kuri pridūrė, kad ketvirtadienį aplankys nelaimės ištiktas zonas.

Drebėjimą buvo galima justi už 1 400 km esančiose Buenos Airėse, o pavojus dėl cunamio iš pradžių buvo paskelbtas visai Čilės ir Peru pakrantei. Tarp žuvusiųjų yra viena Iljapelio, esančio arti epicentro, gyventoja ir 86 metų vyras Santjage, kuriame kilo chaosas, kai tūkstančiai žmonių ėmė bėgti iš svyruojančių pastatų.

Pakrantės Iljapelio mieste, kuriame gyvena 30 tūkst. žmonių ir kuriame žemė svyravo ypač smarkiai, nutrūko elektros tiekimas, be to, buvo sugriauti keli namai. Kitame pakrantės mieste, šiauriau esančioje La Serenoje, „žmonės bėgo visomis kryptimis“, – sakė jo gyventoja Gloria Navarro. Panaši baimė apėmė ir daug žmonių Argentinoje.

„Mus apėmė panika, o grindis vis judėjo. Mes puolėme į koridorių ir leidomės bėgti žemyn laiptais“, – sakė 65 metų Celina Atrave (Selina Atravė), kuri gyvena 25 aukštų pastate netoli Buenos Airių centro.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: BNS
(4)
(0)
(4)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: