Nevados dykumoje įrengtas pirmasis planetoje tokio dydžio Saulės sistemos modelis (Video)  (3)

Juodosios Uolos dykumoje (Nevada, JAV) įrengtas pirmas tokio dydžio projekcinis Saulės sistemos modelis. Jo skersmuo – net 11,2 km. Palyginimui, maždaug tokio ilgio yra, pavyzdžiui, Šiaulių miestas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Modelis buvo sukurtas trumpametražiui filmui "To Scale: The Solar System", kurį režisavo Wylie Overstreetas ir Alexas Goroshas.

"Išdžiūvusio ežero dugne Nevadoje grupelė bičiulių pastatė pirmą tokio dydžio Saulės sistemos projekciją, kurioje pažymėtos ir visų Saulės sistemos planetų orbitos, - pranešime spaudai rašo W. Overstreetas. – Tai mėginimas pavaizduoti ir suvokti tikrąjį mūsų menkumą ir mastelį visatos atžvilgiu."

Penkių bendraminčių iš Los Andželo grupė Saulės sistemą norėjo iliustruoti vaizdžiau ir gyviau nei tai daroma vadovėliuose. Nors šioje projekcijoje planetų dydžiai yra santykiniai, planetas skiriantys atstumai, žinoma net ir santykinai nėra tikslūs.

"Jei Saulė sistemą santykiniais atstumais mėgintum išdėstyti popieriaus lape, planetos būtų mikroskopinio dydžio, neįžvelgiamos plika akimi, - aiškino W. Overstreetas.

Žemė šioje projekcijoje vaizduojama kaip mažytis 1,5 cm skersmens stiklo burbuliukas. Tai ir buvo pasirinkta kaip kitų planetos dydžių atskaitos taškas. Kitas planetas projekcijoje atstojo kamuoliai ir elektros lemputės.

Kūrybinė grupė nuo netoliese esančios kalvos 36 val. fiksavo automobilius, važiuojančius sumažintos Saulės sistemos modelio planetų skriejimo trajektorijomis.

Entuziastų sukurtame modelyje Merkurijus, Venera ir Žemė yra atitinkamai už 67, 134 ir 173 metrų nuo Saulės. O štai Neptūnas – už 5,6 km, Jupiteris – už 0,9 km, Saturnas – už 1,76 km, Uranas – už 3,36 km.
Tikrovėje Žemę nuo Saulė skiria apie 149 mln. km, o Neptūną – net 4,3 mlrd. km.

"Kaip tik tai ir norėjau perteikti, - sakė W. Overstreetas. – Mūsų planeta – tik mažas burbuliukas, plūduriuojantis kažkur neaprėpiamoje erdvės bedugnėje. Kai tai įsisąmonini, kūnas nueina pagaugais."

Vaizdo siužetas



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(40)
(0)
(40)

Komentarai (3)