Mokslininkams teks keisti juodųjų bedugnių įsivaizdavimą (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Вера Николаевна 2015-09-28 10:03
Ne Ensteinas, bet Enšteinas. Klaidos bado akis.
SaMaras 2015-09-28 10:21
Neatidžiai skaitai parašyta ne Ensteinas o Einsteinas. Rašant nelietuviškus asmenvardžius užrašytus lotyniškais rašmenimis galima arba adaptuoti pagal tarimą, arba imti originalą ir pridėti lietuvišką galūnę. Berods su tuo pačiu Enšteinu buvau ir pats pasikabinęs..
vanduo4 2015-09-28 12:19
- Kiek supratau jie ieškojo gravitacijų bangų, atsirandančių susidūrus kosminiams kūnams. - Logiškai galvojant, tos vibracijos turėtų susidaryti kai susitinka dvi juodųjų skylių gravitacijos sistemos (galaktikos), kol tos sistemos nusistovi ir daugiau jokio rezonanso nekelia; Pvz.: du magnetai stipriai sąveikauja magnetiniu lauku, o va jau didesni kūnai sąveikautų - gravitaciniu lauku. Uhu. - O dabar pažiūrėkim į tai iš kitos pusės. Galaktikose nėra jokių juodųjų skylių, tad ir nėra jokių gravitacinių sistemų, sąlygotų iš galaktikos centro. Tad kodėl susiformuoja galaktikos? O kodėl susiformuoja vandens sūkuriai? Gal sūkurio viduje yra juodoji skylė? Na taip, ten tamsu ir ten skylė, bet ne kūnas. - Paprasčiausiai erdvėje yra medžiagos, kuri juda ir sąveikauja tarpusavyje. Dėl tarpusavio traukos formuojasi didesni objektai, o stabiliausias jų judėjimas yra ratu, todėl ir sukasi ratu. O sūkurio viduje yra tiesiog tuštuma. Tad susidūrus dviems sūkuriams nekyla jokio gravitacinio rezonanso, o tiesiog medžiaga susilieja ir iš dalies keičia kryptį priklausomai nuo savo dydžio ir kitų parametrų. - Tokio susidūrimo metu reiktų ieškoti ne gravitacinio rezonanso arba bangų, bet medžiagos nuostolių (praradimo). - Teko matyti video kai žvaigždė praskrisdama pro kažką "nematomo" sudraskoma į skutelius. Tipo ten buvo "juodoji skylė". Na galim mes taip tą objektą vadinti, tačiau ten tikriausiai tebuvo labai didelis objektas, kuris dėl didžiulės gravitacijos ir sukimosi momento nukreipia iš kitų erdves objektų sklindančią šviesą kitu kampu, kurio mes nematome ir tiek.
Niemand 2015-09-28 12:20
Nežinau lietuviškų taisyklių dėl užsienietiškų vardų, bet "Enšteinas" - tai jau vienok Šiaip pgl vokišką tarimą š raidės Einšteino pavardėje nėra, tariasi ainstain. Verčiasi kaip (viena) uola.
Niemand 2015-09-28 12:35
Daugmaž toks ir yra juodosios skylės apibrėžimas
Auksine Logika 2015-09-28 13:44
Geriau juodaja bedugne isivaizduot kaip uzlaginta kompa - ten tiek daug visko.. materijos ir informacijos, kad viskas tiesiog pakimba tame procese Tai gal visgi gyvenam dideliam superkompe
SaMaras 2015-09-28 14:08
Nukrypstam nuo straipsnio, bet komentuok tai ką išmanai, arba jei neesi tikras tuomet pasieškok užuomina: pasidomėk kaip tariasi "pagal vokišką tarimą" raidė "S" jei ji stovi prieš priebalsę "T" arba "P". O dėl asmenvardžių rašymo bendrai, tai dažnai (nekalbu apie šį variantą) didelės reikšmės turi istoriškai nusistovėję pavadinimai, kol dar nebuvo nustatytų taisyklių, kas pirmas vertė, iš kokios kalbos vertė (juk nebūtinai iš originalo) o jau kai prilimpa tada jau taip ir būna..
Niemand 2015-09-28 15:05
Dėl istoriškai nusistovėjusių tarimo taisyklių varduose, sutinku. O vat iš vokiečių gramatikos mokykloje dar atmenu, kad st tariasi kaip št, kai šios raidės yra žodžio pradžioje, pvz, strase, ir kaip st, kai ne, pvz, kannst. Todėl stein tariasi kaip štain, o Einstein tariasi kaip ainstain. Vokiškai neteko klausyti nieko, susijusio su Einšteinu, o anglų kalba visada taria kaip ainstein. Nors kaip vardui negaliu visiškai atmesti ir kitokio istoriškai susiklosčiusio tarimo, vienok ne visai iš vokiečių vardas, o iš idiš.