Sunku patikėti: savo sode galima užsiauginti vertingų grybų  (0)

Tiems, kas nenori eiti į mišką ir ieškoti grybų, pasisekė – pasirodo, jų galima užsiauginti tiesiog savo sode.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

O kartais žmonės „prisisėja“ grybų ir net nežino, kaip juos išnaikinti.

„Bandžiau auginti baravykus ir man pavyko! Pasirodo, kad tai nėra labai sudėtingas procesas, tereikia pasigaminti koncentrato su grybiena“, – diskusijų forume rašė internautė. „Sode po kelių bandymų pavyko užsiauginti įvairių valgomų grybų“, – patirtimi dalijosi kita diskusijų dalyvė.

Kaip „sėti“ grybus?

Apie tai, kaip geriausia sėti grybus, pasakojo Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos darbuotojas, mikologas Jonas Kasparavičius.

Specialisto teigimu, daugumai valgomų grybų yra reikalingi medžiai. Be jų šie grybai augti negali, kadangi turi vykti simbiozė. Panašiai kaip azotą fiksuojančios bakterijos su ankštiniais augalais. Visgi jei yra tinkamos sąlygos, grybų galima ir pasėti.

„Taigi, jeigu jūsų sodyboje ar kieme auga ąžuolas, liepa, beržas, pušis ar eglė, yra didelė tikimybė, kad galėsite „pasisėti“ ir kokius nors valgomus grybus. Taisyklė yra ta, kad jūsų pasirinktas baravykas, piengrybis ar kitas grybas turi miške būti surinktas po tos pačios rūšies medžiu, koks auga sodyboje ar kieme. Tuomet, surinktus grybus galima valyti po šiuo medžiu ar ten išmesti jų liekanas. Galima paruošti grybo sporų tirpalą susmulkinant pilnai išaugusių grybų kepurėles į vandenį ir išmaišius reikia palaistyti medį. Patartina laistyti kiek toliau nuo kamieno. Galima kastuvu kiek pakelti velėną ar viršutinį dirvožemio sluoksnį, kad tirpalas iškart patektų arčiau jaunų šaknų. Kitas variantas – toje vietoje tuo pat tikslu grėbliu ar šakėmis pasmaigstyti dirvožemį. Procedūrą niekas nedraudžia pakartoti. Po tuo pačiu medžiu gali augti ir ne vienos rūšies grybai. Ir šiuo atveju absoliučių garantijų nėra, bet tikimybė – labai didelė“, – aiškino J. Kasparavičius. Mokslininkas pastebi, kad pasitaiko ir netyčinių grybų pasėjimo atvejų. Kartais žmonės „prisisėja“ grybų kiemuose, sodybose ir kitur su pirktu kompostu, dirvožemiu ir po to sunkiai begali juos išnaikinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
Autoriai: Birutė Davidonytė
(35)
(1)
(34)

Komentarai (0)