Sudarytas pažeistų Lietuvos vietų žemėlapis

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

geruks 2015-10-04 14:27
Va tep,norėdamas padaryt kakutį miške ar už krūmo,turėsi prieš tai lėkti išsiimti leidimą kad galėtum tvarkingai jį pakavot.
Talkatif 2015-10-04 20:11
Nešik ten kur valgai ir nereikės.
Shinigami 2015-10-05 08:17
Jo, jo. Pakakoti. Bet ar supratai kad tu pakakojimų Lietuvoje yra daug daugiau nei legalių karjerų? Legalus karjerai yra suderinti su valstybinėmis institucijomis. Mokami mokesčiai (išteklių mokesčiai, PVM, pelno mokesčiai, darbuotojų mokesčiai ir t.t.). Bet kai reikia atidaryti legalų karjera visi su šakėmis apsupa tą telkinį ir rėkia kad nuo dulkėjimo karvės dantys nudils. Tuo tarpu kai nelegalių karjerų yra daug kartu daugiau, tai niekas net ne mato. O kai pamato nelegalu karjerą (kuriame greičiausiai pardavinėja be mokesčių išteklius) tai čia tik pakakojimas. Nors tokie visiškai nemoka jokių mokesčių, nieko neprižiūrį
immortallt 2015-10-05 09:36
Ir nesusitvarko po savęs.
Shinigami 2015-10-05 10:31
Ir kurie nesusitvarko? Tie nelegalus kurių yra daugiau ar legalus?
immortallt 2015-10-05 11:14
Aš čia paantrint bandžiau, visiškai sutinku su tavimi
Shinigami 2015-10-05 11:57
Gali dar pridėti. Yra nelegalus karjerai privačiose žemėse. Tas žemes aišku susitvarko, nes jos priklauso jiems. Bet viską kasa nelegaliai, nemoka mokesčių ir viską parduoda (dažniausiai kelininkams kurie šalia tiesia kelia). Yra nelegalus karjerai kurie kasami valstybinėje žemėje. Kadangi žemė valstybinė tai ne tik kad nelegaliai kasa naudingąsias iškasenas, bet ir nelegaliai vykdo darbus svetimoje žemėje. Tad tokių tikrai niekas netvarko ir ten kasa dideliais kiekiais. Legaliems karjerams legaliai sutvarkyti iškasta karjerą taip pat nėra lengva. Visu pirma dėl Lietuvos įstatimų. Jei LGT leidžia, tada karjeras gali nulėkštinti šlaitus ir išlyginti karjero dugną, bet daugiau nieko negali daryti, nes tam reikia pakeisti žemės paskirti. Kas ilgai trunka ir brangiai kainuoja. O įkurti rekultivacijai reikalingo fondo, į kuri butu kaupiami pinigai per visa gavybos laikotarpį, neleidžia valdininkai. Nes pinigai pervesti į tokį fondą butu priskirti įmonės išlaidoms. Todėl jei įmonė bankrutuoja nespėjusi visko iškasti ir rekultivuoti, karjeras lieka nerekultivuotas. Nes nėra pinigų. Kita problema yra LGT. Telkinyje gali būti smėlio ir žvyro išteklių. Bet jei pagrindiniai pirkėjai yra kelininkai, kuriems daugiausiai reikia tam tikrų frakcijų smėlio arba skaldos (kuriuos reglamentuoja kelių tiesimo įstatimai), jiems gali nereikti smulkaus smėlio. Kuris taip pat yra telkinyje. Todėl karjerą eksploatuojantys kasėjas to smėlio nekas, nes neturės kam parduoti. O jei jis jo nekas, LGT neleis karjero rekultivuoti kai baigsis naudingosios iškasenos kurias galima parduoti. Tokie karjerai taip pat pakimba "ore". Nes LGT reikalauja viską iškasti, bet niekas nenori jo pirkti. Kita problema yra. Telkinio žvalgybos metu, telkinys išžvalgytas iki dugno arba kiek leido turima techniką. Tačiau savivaldybė ir gamtosauga leido kasti tik iki vandens (kurio lygis yra sezoniškas ir kinta nuo kritulių kiekio). Todėl karjero eksploatuotojas negali kasti apvandenintų naudingųjų išteklių. Bet LGT liepia juos iškasti, nes jie yra išžvalgyti ir kitaip neleidžia rekultivuoti karjero. Kai viena valstybinė institucija liepia iškasti, o kita neleidžia iškasti. Tada taip pat karjeras lieka nerekultivuotas. O šiaip, visus karjerus mažiausiai du kartus per metus tikrina vietos gamtosaugininkai. Kad butu laikomasi projekto ir viskas butu sutvarkyta, kai tik galima pradėti tvarkyti. Nelegalius karjerus valstybinėse žemėse gali sutvarkyti tik valstybė. Privačiose žemės galima liepti susitvarkyti žemės savininkui. Legaliems karjerams reikia sukurti rekultivacijos fondą į kuri kiekvienas kasėjas kiekviena ketvirti perveda pinigus nuo iškasto išteklių kiekio. Bei reikia sugriežtinti tikrintojų darbą, kad jie mažiau imtu kyšių ir daugiau atliktu savo darbą. Tikrintojai taip pat turėtu prisiimti atsakomybę už jų tikrinamus karjerus. Bei reiktu palengvinti žemės paskirties keitimą iš naudingųjų išteklių į kitą paskirtį.
immortallt 2015-10-05 14:40
Ne tiek įsigilinęs, bet tikrai informatyvus komentaras, galima tiesiai į publikacijas dėti Redakcija?