„Armagedono“ pratybos: išmoksime pastumti grėsmingus asteroidus  (1)

Bendromis Europos ir JAV kosmoso agentūrų pastangomis į kosmosą bus iškeltas erdvėlaivių tandemas, kurio užduotis – pakeisti asteroido judėjimo kryptį. Tokio bandymo tikslas – pasimokyti veiksmų, kurių tektų imtis, jeigu kiltų tikra grėsmė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendra Europos ir JAV kosminė misija „Aida“ (Asteroid Deflection & Assessment) numato, kad nedidelis erdvėlaivis rėšis į kiaušinio formos kosminę uolieną, neformaliai pavadintą „Didymoon“ (formalus jos pavadinimas - 65803 Didymos).

Šias asteroidas nei dabar, nei po krypties koregavimo Žemei jokios grėsmės nekels – jis yra per toli nuo mūsų ir per mažas. Tačiau ši misija bus svarbus patikrinimas, ar toks planas apskritai būtų veiksmingas, jeigu iš tiesų atsirastų stambi uoliena, kelianti grėsmę žmonijai. Numatytas „asteroido vairuotojų“ iškėlimo laikas – 2020 metų spalis. Tikimasi, kad savo tikslą jie pasieks iki 2022 metų gegužės.

Iš NASA pusės bus siunčiamas aparatas, vykdysiantis misiją, pavadintą „Double Asteroid Redirection Test“ (DART). Šis erdvėlaivis iššaus zondą, kuris trenksis į uolieną ir tuomet bus matuojama, ar bent kiek pastebimai pasikeitė asteroido kryptis.

Tuo tarpu Europos kosmoso agentūra (EKA) siųs kitą erdvėlaivį, kuris vykdys užduotį, pavadintą „Asteroid Impact Mission“ (AIM). Šis aparatas skraidys apie asteroidą ir užsiims DART misijos matavimo veiksmingumu, o taip pat vertins asteroido masę ir tankį. Be to, norint patyrinėti asteroido „vidurius“, ant jo paviršiaus bus nuleistas nedidelis tyrimų modulis.

„Norint apsaugoti Žemę nuo potencialiai pavojingų susidūrimų turime kur kas geriau išmanyti apie asteroidus – iš ko jie sudaryti, kokia jų struktūra, kokia kilmė, kaip jie reaguoja į susidūrimus.

„Aida“ bus pirmoji misija, tyrinėsianti asteroidų dvinarę sistemą, o taip pat – pirmoji, kuria bus aiškinamasi, ar asteroido kryptį galima pakeisti susidūrimu su kosminiu aparatu. Europiečių misijos dalis tirs Didymoon struktūrą ir dvinarės sistemos orbitą – tai padės išsiaiškinti ši asteroido kilmę ir evoliuciją.“, – sakė EKA vyr. tyrėjas dr. Patrickas Michelis.

Per pastaruosius laikus Didymoon prie Žemės labiausiai buvo priartėjęs 2003 metais – tuomet mūsų planetą nuo asteroido skyrė 7,17 mln. kilometrų. 1996 metais atrastos dvinarės asteroidų sistemos didesnysis kūnas yra 800 m skersmens, mažesnysis – 150 metrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai (1)