Mįslė, sugluminusi internautus: ar pavyks išspręsti jums? (Video)  (14)

Loginio mąstymo ir šiek tiek matematikos žinių reikalaujanti užduotis sulaukė didelio interneto naršytojų dėmesio. Siūlome pabandyti šią mįslę išspręsti patiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sąlyga skamba taip: jus ir dar devynis asmenis pagrobė ypač protingi ateiviai. Žmonės jiems atrodo labai skanūs, tačiau jų civilizacijos įsitikinimai neleidžia valgyti protingų ir bendradarbiauti gebančių būtybių. Ateiviai nežino, ar žmonės atitinka tokius reikalavimus, todėl nusprendžia pateikti užduotį, kurią išsprendę, žmonės bus paleisti.

Visi dešimt pagrobtųjų išrikiuojami į vieną tiesią liniją (galite matyti iliustracijoje) pagal ūgį, jų veidai nukreipti tiesiai. Taigi kiekvienas stovintis eilėje gali matyti esančius priekyje. Žiūrėti atgal ar išeiti iš eilės draudžiama.

Kiekvienam žmogui ant galvos uždedama juodos arba baltos spalvos kepurė. Kiek kurios spalvos kepurių yra, ateiviai nepasako, jų tvarka atsitiktinė. Davus nurodymą, kiekvienas pagrobtasis turi spėti, kokia kepurė uždėta jam ant galvos, pradedant nuo aukščiausiojo ir baigiant žemiausiu, esančiu pačioje eilės pradžioje.

Kitaip sakant, pirmas spėjantysis mato, kokios kepurės uždėtos ant kitų devynių žmonių galvų, bet nežino, kokia yra jo kepurė; antras spėjantysis mato priekyje esančius aštuonis, bet nežino savo ir už jo esančio žmogaus kepurės spalvos ir t.t.

Žmonėms draudžiama sakyti bet kokius kitus žodžius – tik „juoda“ arba „balta“. Taip pat jie negali pateikti kitokių užuominų, pavyzdžiui, keisti balso tembrą, sufleruodami priekyje esančiajam, kokia kepurė yra ant jo galvos.

Jei bent devyni atspės, kokia kepurė yra ant jo galvos, visi bus paleisti. Žmonėms suteikiamos penkios minutės pasitarti ir išbandymas prasidės.

Pabandykite sugalvoti, kokia strategija leistų jums išvengti ateivių rūstybės, o tuomet pasitikrinkite atsakymą.

 

 

 


Atsakymas

Nors, tiksliau, atsakymai gali būti du.

Vienas „Facebook“ narys pastebėjo, kad ateiviai nieko nepasakė apie savo kepurės lietimą. Taigi jis pasiūlė itin paprastą būdą, kaip sužinoti savo kepurės spalvą – ją nusiimti ir pasižiūrėti!

Žinoma, tai nėra tikrasis užduoties sprendimas, kuriam kvietėme pasitelkti logiką ir matematikos žinias. Tikrasis sprendimas skamba taip:

Pirmasis spėjikas, stovintis eilės pabaigoje, mato visų kitų žmonių kepures ir, sakydamas „juoda“ arba „balta“, gali perduoti visiems kitiems užkoduotą informaciją. Įvardinti baltų arba juodų kepurių skaičiaus tokiu būdu nepavyks, nes reikšmių yra daugiau nei dvi. Tačiau jis gali pateikti užuominą, kad kurios nors rūšies kepurių yra lyginis arba nelyginis skaičius.

Taigi, žmonėms reikėjo susitarti, kad pirmas spėjikas, pavyzdžiui, sakytų „juoda“, jei mato nelyginį skaičių juodų kepurių, ir „balta“, jei mato lyginį skaičių juodų kepurių.

Tarkime, jei jis priekyje mato tris juodas kepures, sako: „Juoda.“ Saviškės, galbūt, neatspėjo, bet vieną klaidą padaryti leidžiama. Antras spėjantysis priekyje mato jau aštuonias kepures ir, sakykime, tas pačias tris juodas kepures – taigi išeitų, kad jo kepurė yra balta.

Juodą kepurę turintis trečiasis pagrobtasis priekyje jau mato tik dvi juodas kepures – kadangi už jo juodų kepurių nebuvo, belieka sakyti „juoda“. Taigi, toliau priekyje esantis jau turėtų matyti lyginį skaičių juodų kepurių. Jei taip nėra (matoma viena juoda kepurė), vadinasi, jo kepurė taip pat juoda. Tokią logiką belieka išlaikyti iki pabaigos ir, jei niekas nesuklys, bent devyni pagrobtieji teisingai atspės savo kepurės spalvą (primename, pirmajam tikimybė atspėti savo kepurės spalvą siekė 50 proc.).

Šis sprendimas suveikia su bet kokiu kepurių skaičiumi ir paskirstymu. Netikite – išbandykite! Arba pasižiūrėkite video (anglų k.):

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(38)
(28)
(10)

Komentarai (14)