Paskelbtas visų laikų didžiausias kosmoso vaizdas  (1)

Astronomai, sujungę daugybę aukštos raiškos Paukščių tako nuotraukų, gavo bendrą vaizdą, kurį sudaro net 46 mlrd. taškų. Tokia nuotrauka „sveria“ visus 194 gigabaitus. Ar jūsų kompiuterio diske yra tiek laisvos vietos?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Laimei, norint tą vaizdą peržiūrėti, jo nereikia atsisiųsti viso. Kartu su milžiniška nuotrauka sukurtas ir patogus internetinis įrankis, leidžiantis naršyti po visą vaizdą kiek tik širdis geidžia. Šioje junginėje nuotraukoje matomas visas Paukščių tako kaspinas. Visos panaudotos nuotraukos yra užfiksuotos per 5 metų laikotarpį. Jos aprėpia 1323 kvadratinių laipsnių dangaus plotą – net 6500 kartų didesnį, nei užima Mėnulis.

Didžiosios nuotraukos kūrėjai – Vokietijos Rūro universiteto astronomai, savo darbą aprašę žurnale „Astronomical Notes“. Fotografavimas buvo vykdomas Atakamos dykumoje Čilėje esančiu teleskopu vykdant projektą „Galactic Disk Survey“ (GDS). Galutinė nuotrauka buvo suskaidyta į 268 sektorius.

Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad nuotraukai, lyginant su kai kuriais, pavyzdžiui, „Hubble“ fiksuojamais kadrais, trūksta spalvingumo – taip yra dėl to, kad mokslininkai naudojo siauro bangų ruožo filtrą, kuris nepraleidžia didelio spalvų spektro. Bet toks filtravimas suteikė galimybę lengviau pastebėti kintamo ryškumo objektus – o toks ir buvo pagrindinis projekto tikslas.

Tokių kintamo ryškumo objektų mokslininkai rado daugiau nei 50 000 – didelę jų dalį sudaro kintamo ryškumo žvaigždės. Gali būti, kad jas kartais pritemdo tarp žvaigždės ir teleskopo praskriejančios planetos, o gali būti, kad ir pačios žvaigždės judėdamos užstoja viena kitą žiūrint stebėtojui iš Žemės.

O jei jau pradėsite ganyti savo akis Visatos toliuose, pasinaudoję paieškos funkcija galėsite rasti vieną-kitą išskirtinio dėmesio vertą objektą. Pavyzdžiui, į paieškos eilutę įrašius „Eta Carinae“ būsite nukreipti į žavingą kosmoso regioną – Kylio ūką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(70)
(1)
(69)

Komentarai (1)