Kaip jūsų katė gali sugadinti psichinę sveikatą  (0)

Aišku, čia neskaičiuojami sudraskyti baldai ar batai su siurprizais, o kai kas svarbiau.
Naujas tyrimas tikrina ryšį tarp kačių pernešamų parazitų ir šizofrenijos


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gal katės ir karaliauja internete bei yra mylimi augintiniai, bet naujas tyrima parodė, kad jos gali būti susijusios su psichiniais susirgimais.

Kad ir kokios mielos bebūtų, katės gali būti parazito Toxoplasma gondii (T. gondii) nešiotojos, ir užkrėsti juo žmones. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) vertinimu, kad šiuo parazitu gali būti užsikrėtę >60 mln JAV gyventojų, praneša CBS. Nors daugumai žmonių T. gondii infekcijos simptomai nepasireiškia, turintieji silpnesnę imuninę sistemą, gali susirgti toksoplazmoze, galinčia sukelti persileidimus, vaisiaus vystymosi sutrikimus, panašius į gripą negalavimus, aklumą ir ekstremaliais atvejais netgi mirtį. Neseniai publikuotame tyrime teigiama, kad gali būti ryšys tarp kačių pernešamo parazito ir psichinių ligų.

Tyrėjai, E. Fuller Torrey iš Stanley medicinos tyrimų instituto ir Dr. Robert H. Yolken iš Stanley vystymosi neurovirologijos laboratorijos Johnso Hopkinso universiteto medicinos mokyklos, tyrė galimą sąsają tarp parazito ir psichologinių susirgimų, tokių, kaip šizofrenija ir bipolinis sutrikimas. Naujasis tyrimas, publikuotas Schizophrenia Research, tikrina, ar kačių turėjimas vaikystėje yra reikšmingai dažnesnis šeimose, kuriose vaikai suserga rimta psichine liga.

„Kačių laikymas vaikystėje trijuose tyrimuose užfiksuotas ženkliai dažnesnis šeimose, kurių vaikams vėliau diagnozuota šizofrenija ar kita sunki psichinė liga,“ tyrimo autoriai teigia įžangoje.

Kitame nesename tyrime, publikuotame Acta Psychiatrica Scandinavica žurnale, buvo apžvelgiami dešimtys publikuotų tyrimų, kuriuose T. gondii infekcija taip pat siejama su psichiniais sutrikimais. Tyrimo rezultatai parodė, kad parazitu užsikrėtusiems žmonėms beveik dvigubai išauga šizofrenijos išsivystymo rizika.

Tad, ką mylintys tėvai turėtų daryti? Tyrimo autorius Torrey'is CBS sakė, kad „Vaikus galima apsaugoti, laikant jų katinus tik kambaryje ir visada uždengiant nenaudojamas kraiko dėžutes.“

time.com/

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(7)
(7)
(0)

Komentarai (0)