Į Baikalo ežerą nukrito Jupiterio pavergtas meteoritas (Video)  (2)

Spalio 22 d. į Baikalo ežerą nukrito meteoritas. Vietos gyventojai pastebėjo dangaus kūną tą pačią dieną, tačiau Irkutsko planetariumo mokslininkai šio nutikimo ataskaitą paskelbė tik spalio 28 d. Be to, internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas šis reiškinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigiama Irkutsko valstybinio universiteto Astronomijos observatorijos darbuotojo Kirillo Ivanovo ataskaitoje, 2015 m. spalio 22 d. 20:29:29 val. Irkutsko laiku šalia Baikalo ežero buvo stebimas ryškus bolidas.

Kaip rašo newsru.com, bolidą užfiksavo dvi automatinės Irkutsko valstybinio universiteto observatorijos stebėjimo stotys, esančios Tunkinsko slėnyje ir vykdančios stebėjimus pagal projektą „SkyLine“.

Objektas pastebėtas 67,2 kilometrų aukštyje, o 62,1 kilometrų aukštyje jis dingo iš akiračio. Pastebėtas meteoritas „vijosi“ Žemę – tai viena iš priežasčių, dėl kurios jo greitis buvo ganėtinai nedidelis.

K. Ivanovas informavo, kad taške, kuriame jis buvo pastebėtas, objekto greitis neviršijo 13 km/s, o stebėtos atkarpos pabaigoje dėl reikšmingo oro pasipriešinimo greitis jau buvo sumažėjęs iki 10 km/s. Maksimalus užfiksuotas bolido ryškumas sudarė minus 4,5 m (ryškesnis nei Venera). Remiantis pateikiamais skaičiavimais, pradinė objekto masė galėjo siekti kilogramą, o dydis – apie 10 cm.

„Remiantis atliktais skaičiavimais, objektas turėjo visiškai netekti horizontalaus greičio praėjus 37 sekundėms po objekto aptikimo punkte „Badary“ ir laisvai nukristi 238 km atstumu nuo taško, kuriame jį pirmą kartą užfiksavo viena iš vaizdo stebėjimo kamerų. Taigi, numanoma kritimo vieta yra Baikalo ežero akvatorijoje, apie kilometro atstumu nuo kranto, 17 kilometrų atstumu nuo gyvenvietės Bolšoje Goloustnoje“, – pranešama planetariumo internetinėje svetainėje.

Gauti duomenys padėjo nustatyti užfiksuoto dangaus kūno orbitą. Paaiškėjo, kad objekto orbitinis periodas iki jo susidūrimo su Žeme siekė 2,88 metų, perihelis nuo Saulės nutolęs 139 mln. kilometrų, afelis – 450 mln. kilometrų.

„Įdomu, kad meteorito orbitos plokštuma beveik tiksliai sutampa su ekliptikos plokštuma, o tai, atsižvelgiant į afelio atstumą, gali liudyti apie tai, kad šis kūnas, sukėlęs bolidą Tunkinsko slėnyje, – atvykėlis iš asteroidų žiedo, patekęs į „blogos“ Jupiterio įtakos zoną ir nukrypo nuo teisingo kelio“, – aiškino mokslininkai.

Internetinėje svetainėje „Youtube“ paskelbtas trumpas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas dviejų dangaus kūnų kritimo momentas.


 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(21)
(2)
(19)

Komentarai (2)