Netikėtas radinys: Jeloustoune aptiktas didžiulis Žemės plyšys (Video)  (0)

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Jeloustouno nacionaliniame parke, keletas medžiotojų savo mėgiamuose medžiojimo plotuose pastebėjo neįprastą vaizdą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palikę savo rančą medžiotojai pasileido į kalnus, kur pastebėjo milžinišką įtrūkimą žemėje, atsiradusį per pastarąsias dvi savaites. Vietiniai gyventojai šią vietą jau praminė „įpjova“.

Spėjama, jog milžiniškas plyšis žemės paviršiuje atsivėrė dėl požeminių vandenų, kurie išplovė kalnų papėdę ir privertė viršutinę žemės dalį nuslinkti žemyn. Šis įtrūkimas siekia beveik 700 metrų ilgį ir 45 metrų plotį.

Primename, kad Jeloustouno nacionalinis parkas įsikūręs ant vadinamo „karštojo taško“, o septintame XX a. dešimtmetyje geologai nustatė didelę kalderą, kurios skersmuo siekia 72 km. Manoma, kad prieš 2,2-0,6 milijonus metų įvykę vulkano išsiveržimai suformavo Jeloustoną. Tačiau šiais laikas stebimi post vulkaniniai procesai – geizeriai, purvo vulkanai, karštosios versmės.

Dėl karštojo taško poveikio tektoninei Šiaurės Amerikos plokštei ši teritorija yra geologiškai labai aktyvi, joje vyko vieni didžiausių gamtos kataklizmų per pastaruosius kelis milijonus metų. Pastaruoju laikotarpiu vėl stebimas Jeloustono geoterminis suaktyvėjimas. 2003 m. atsivėrė naujų fumarolių, o kai kurių geizerių vandens temperatūra taip pakilo, kad jie tapo garo fontanais. Taip pat atsivėrė šis milžiniškas plyšys.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(41)
(6)
(35)

Komentarai (0)